De manier waarop onze cliënten informatie verzamelen over contactlenzen verandert razendsnel. Waar ze vroeger vooral vertrouwden op oogzorgprofessionals en betrouwbare websites, wenden ze zich nu steeds vaker tot AI-chatbots voor antwoorden. Dit fenomeen roept een belangrijke vraag op: hoe accuraat en betrouwbaar is de informatie die ze daar krijgen?
Tijdens onze recente journal club bespraken we een studie over de betrouwbaarheid van AI-chatbots in de context van contactlens gerelateerde vragen. De resultaten waren zeer uiteenlopend. Het bleek dat de kwaliteit van de antwoorden sterk varieerde per AI-tool, maar ook dat de taal waarin de vraag gesteld werd invloed had op de accuraatheid. Dit betekent dat een patiënt die een vraag in het Engels stelt mogelijk een ander (en wellicht beter) antwoord krijgt dan iemand die dezelfde vraag in het Nederlands formuleert.
De nieuwe informatiebron: Vriend of Vijand?
Als contactlensaanpassers kunnen we AI niet negeren. Cliënten zullen steeds vaker met AI-gegenereerde adviezen komen en het is aan ons om hen te helpen de juiste keuzes te maken. De studie die we bespraken liet zien dat sommige AI-chatbots redelijk accuraat kunnen zijn in het beantwoorden van algemene vragen, zoals het gebruik van oogdruppels bij lenzen of de verzorging van contactlenzen. Maar wanneer het aankomt op complexere of locatie gebonden vragen, zoals de wettelijke vereisten rondom een contactlenzen, falen ze vaak.
Een ander punt van zorg is de mogelijke bias of vooroordelen in de antwoorden. Sommige AI-tools gaven bijvoorbeeld voorkeur aan bepaalde oogzorgprofessionals en lieten anderen buiten beschouwing. Dit kan de cliënt een vertekend beeld geven van wie bevoegd is om contactlenzen aan te passen en welke zorg noodzakelijk is.
Wat betekent dit voor ons?
Het is duidelijk dat we als vakgroep een rol moeten spelen in het begeleiden van cliënten in deze digitale informatierevolutie. Dit kan door:
1. Cliënten bewust te maken van de beperkingen van AI-chatbots en hen te wijzen op het belang van professioneel advies.
2. Zelf AI-tools te testen en te begrijpen welke informatiebronnen ze gebruiken.
3. Actief online informatie te verstrekken via betrouwbare kanalen, zodat cliënten gemakkelijker de juiste informatie vinden zonder volledig afhankelijk te zijn van AI.
AI kan een waardevolle aanvulling zijn in onze praktijk, maar het is (nog) geen vervanging voor de kennis en expertise van de contactlensaanpasser. Laten we AI zien als een hulpmiddel, niet als een concurrent, en ervoor zorgen dat cliënten altijd kunnen rekenen op ons professionele en goed onderbouwde advies.
*Deze tekst is deels geschreven met behulp van AI.*
Referentie:
García-Porta, N., Vaughan, M., Rendo-González, S., Gómez-Varela, A. I., O’Donnell, A., de-Moura, J., Novo-Bujan, J., & Ortega-Hortas, M. (2024). Are artificial intelligence chatbots a reliable source of information about contact lenses? Contact Lens and Anterior Eye, 47, 102130. https://doi.org/10.1016/j.clae.2024.102130
Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.