Logo Contactlensinside

Agenda

Hieronder treft u de actuele agenda aan, verzorgd door OptiekAgendaOptiekAgenda streeft ernaar een uitgebreid overzicht te geven van alle lezingen, symposia, congressen, etc. die Nederland en daarbuiten in de oogzorg georganiseerd worden.

DreamLite update

29 april 2019 - Eerbeek

DreamLite Update
Update je ortho-k kennis.
Pas je al enige tijd DreamLite aan en wil je nog meer informatie over DreamLite en ortho-k? Dan is dit seminar ideaal voor jou. Tijdens het seminar wordt je o.a. geïnformeerd over de huidige stand van zaken, myopie controle en de multifocale en torisch multifocale ortho-k lenzen.
Ortho-k is in meer dan 10 jaar uitgegroeid tot een alternatief voor een bril, vormstabiele-, en zachte contactlenzen.
Onderwerpen
DreamLite Zoom en DreamLite TRX Zoom
Update betreffende de laatste ontwikkelingen en inzichten in Orthokeratologie
10 jaar DreamLite wat heeft het gebracht en hoe gaan we verder
Hoe veilig is Ortho-k?
De essentie van verzorgingsproducten bij het gebruik van Ortho-k lenzen
Het seminar start om 10:30 uur en duurt tot 15:00 uur. Inclusief lunch. 

Naam evenement DreamLite update
Organisator Procornea Nederland B.V.
Aanvangstijd 10:30
Datum 29 april 2019
Plaats Eerbeek
Website van locatie Kollergang 9

Myopie Management seminar

06 mei 2019 - Eerbeek

Bijziendheid is hard op weg de nummer 1 reden van blindheid te worden. Hoe zorgt u voor de ogen van kinderen?
Tijdens ons myopie management seminar bespreken we de nieuwste inzichten, laten we u kennis maken met ons unieke lensaanbod en bieden we praktische handvatten voor myopie management in de praktijk. Procornea biedt als enige contactlensfabrikant in de Benelux een compleet lensaanbod op het gebied van myopie controle, namelijk de ortho-k DreamLite MC, de zachte daglens MiSight en de maatwerk zachte BYO Premium MC lens.
Dit seminar is speciaal voor optometristen en orthoptisten. Het seminar is één van de voorwaarden om Myopie Management Expert te worden. Myopie Management Experts krijgen:
Een myopie management module in MyProcornea met de optie om bij te houden hoe myopie zich ontwikkelt door de tijd heen
Speciale myopie management seminars voor gedegen en up-to-date kennis
Een persoonlijke myopie management coach om je te begeleiden en te adviseren
Gratis gebruik van de ‘Kijk verder ‘- reclame-items
Een uniek en compleet lensaanbod gericht op optische interventie
Het seminar start om 10:30 uur en eindigt rond 15:00u. Inclusief lunch. 

Naam evenement Myopie Management seminar
Organisator Procornea Nederland B.V.
Aanvangstijd 10:30
Datum 06 mei 2019
Plaats Eerbeek
Website van locatie Kollergang 9

Polatest Cursus volgens Haase bij ZEISS op 13 en 27 mei 2019

13 mei 2019 - Breda

Polatest Cursus volgens Haase bij ZEISS op 13 en 27 mei 2019

Op maandag 13 mei en maandag 27 mei 2019 zal de Polatest Cursus voor beginners volgens Haase worden gegeven door Patrick Jansen. Deze cursus is zowel theoretisch als op de directe praktijk gericht en vindt plaats bij ZEISS in Breda.

De Polatest-methode stelt u in de gelegenheid problemen te (her)kennen én tegelijkertijd een adequate oplossing te bieden: daarmee onderscheidt de Polatest volgens Haase zich van andere metingen. Om goed te kunnen zien moeten de ogen samenwerken. De hersenen voegen de beelden van uw ogen dan samen tot één enkel beeld. De samenwerking tussen de ogen kan verstoord raken, waardoor er meer inspanning nodig is om goed te zien. Deze cursus geeft de inzichten om dit probleem te ontdekken en te onderscheiden van diverse heteroforieën. Daarnaast leert u het meten van Fixatie Disparatie (wazig zien, hoofdpijnklachten, leesproblemen en concentratieproblemen) en het bieden van een oplossing bij bv. dyslexie en whiplash.

U zult verrast zijn over de positieve resultaten die u zult boeken bij uw klanten na het volgen van deze cursus.

 
Voor meer informatie over de Cursus Polatest kunt u een email sturen naar academy.nl@zeiss.com of bellen naar Customer Care Center op telefoonnummer +31 (0)76 30 35 444.

Naam evenement Polatest Cursus volgens Haase bij ZEISS op 13 en 27 mei 2019
Organisator Carl Zeiss Vision Nederland BV
Aanvangstijd 09:00
Datum 13 mei 2019
Plaats Breda
Website van locatie Bondpark

Fundoscopie 0-20 jarige

13 mei 2019 - Utrecht

Tijdens deze cursus fundoscopie voor ogen van 0-20 jaar worden praktische vaardigheden en relevante kennis aangeboden aan elke orthoptist en optometrist die het netvlies van kinderen wil beoordelen. Naast de praktische vaardigheden wordt casuïstiek besproken om de juiste beslissing te kunnen nemen en wat de volgende stap is in de plan van aanpak.

Naam evenement Fundoscopie 0-20 jarige
Organisator Hogeschool Utrecht
Aanvangstijd 9.00
Datum 13 mei 2019
Plaats Utrecht
Website van locatie Koningsbergerstraat 9

Workshop AVG

20 mei 2019 - Houten

Bewust en onbewust delen we dagelijks allerlei informatie met anderen. Veel van die gegevens delen we online, via websites, applicaties en sociale media. Om te waarborgen dat er met deze informatie zorgvuldig wordt omgesprongen, heeft het Europees Parlement in mei 2016 een nieuwe wet aangenomen: de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Deze is op 25 mei 2018 in de plaats gekomen van de 'oude' Nederlandse Wet Bescherming Persoonsgegevens.

In de AVG staat voorgeschreven hoe je met persoonsgegevens om moet gaan. De NUVO constateert dat dit bij de leden veel vragen oproept. Want wat zijn precies persoonsgegevens en wat betekent deze wet in de praktijk?

Wat nu?
Vooropgesteld: de AVG is geen reden tot paniek. Wel vraagt de wet om actie. Passief blijven is geen optie. Als opticien heeft u naast algemene persoonsgegevens van uw klanten, zoals contactgegevens, ook te maken met bijzondere persoonsgegevens. Hieronder vallen bijvoorbeeld oogmeetgegevens, oogaandoeningen en allergieën. Ten aanzien van bijzondere persoonsgegevens worden er strengere eisen gesteld als het gaat om verwerking, transport en opslag van deze informatie. Daarnaast is het van belang dat u met veilige software werkt en op welke wijze u uw klanten informeert over de persoonsgegevens die u gebruikt en bewaart.

Wat houdt de AVG in?
De AVG is gebaseerd op vijf uitgangspunten. Het vastleggen van persoonsgegevens moet een doel hebben. Daarnaast is een wettelijke grondslag vereist. Je mag dus alleen die informatie opslaan die nodig is om je doel te bereiken. De betreffende persoon moet goed zijn geïnformeerd over welke informatie met welk doel wordt opgeslagen en tenslotte moet je ervoor zorgen dat je informatie correct wordt verwerkt en actueel blijft. Behalve dat de AVG voorschrijft welke persoonsgegevens je mag opslaan, worden ook eisen gesteld aan de manier waarop informatie wordt opgeslagen.
Hier gelden drie aspecten: beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid. Je moet ervoor zorgen dat alle informatie veilig en correct wordt verwerkt en opgeslagen en toegankelijk is wanneer nodig voor alleen diegenen die er bevoegd voor zijn.

De zaken op een rijtje
De AVG heeft voor u een aantal consequenties. We zetten ze voor het gemak hieronder op een rijtje:

 1. aanpassen van de algemene voorwaarden
 2. opstellen van privacy-beleid en een privacyverklaring
 3. bijhouden van een verwerkingsregister
 4. sluiten van verwerkersovereenkomsten met bijvoorbeeld softwareleveranciers
 5. schriftelijk toestemming vragen aan de klant voor verwerking van gegevens
 6. bijhouden van een bedrijfsmiddelenregister
 7. opstellen van een protocol en een register met betrekking tot datalekken
 8. informatiebeveiliging inrichten (wachtwoorden, back-ups, updates)
 9. beschrijven van kritieke processen als oogmetingen, bestellingen, productie.

Workshop met informatie en hulp
De NUVO wil leden graag ondersteunen bij het implementeren van deze wetgeving binnen uw bedrijf. Vandaar dat er samenwerking is gezocht met twee partijen die hierin zijn gespecialiseerd en u concreet kunnen helpen: Axxemble en Onyx Cybersecurity. Deze partijen hebben samen met de NUVO een workshop samengesteld die bestaat uit:

 1. heldere uitleg over de AVG en de verschillen ten opzichte van de 'oude' Nederlandse Wet Bescherming Persoonsgegevens.
 2. een basispakket met documenten en vragenlijsten die tijdens de workshop worden toegelicht. De juridische documenten zijn door een jurist opgesteld. De documenten kunt u later zelf invullen wanneer u dat uitkomt of gedeeltelijk tijdens de bijeenkomst. Bij vragen is er telefonische ondersteuning voor u beschikbaar.
 3. het eindresultaat is een set documenten en procedures waarmee uw bedrijf AVG-proof is.
Naam evenement Workshop AVG
Organisator NUVO
Aanvangstijd 09:30
Datum 20 mei 2019
Plaats Houten
Website van locatie NUVO Optiekcentrum

Hét Congres Maatwerk

20 mei 2019 - Utrecht

 

Na het succesvan de voorgaande editie, Hèt Congres Vormstabiel, waar meer dan 400 deelnemers aan deelgenomen hebben, organiseert de ANVC op 20 mei 2019 in Hotel Van der Valk te Utrecht de volgende editie:


Hèt Congres Maatwerk

Zoals de titel al aangeeft is het doel van dit congres u als contactlensspecialist na- en bijscholing te bieden op het gebied van maatwerk contactlenzen die onder andere gebruikt worden om een niet-standaard vormgegeven oog van lenzen te kunnen voorzien.

Naast interessante lezingen organiseren het bestuur ook een expositie waar zij bedrijven de mogelijkheid bieden zich te profileren omtrent de manier waarop zij de contactlensspecialisten kunnen bijstaan bij het aanmeten van maatwerk contactlenzen in de breedste zin van het woord. Of dit nu om de contactlenzen zelf, de apparatuur of andere benodigdheden gaat.

Het congres start om 09:20 uur en duurt tot 17:30 uur. De zaal is vanaf 08:30 uur geopend voor de registratie en een kopje koffie of thee.

Programma (voorlopig)EntreeprijzenGegevens locatie
Van der Valk Hotel Utrecht
Winthontlaan 4-6
3526 KV Utrecht
Pal aan de A12 gelegen.

Lunch
De lunch en de koffie en thee tijdens het programma zijn bij de bovengenoemde entreeprijs inbegrepen.

Slot
Na afloop bieden wij u een drankje aan.

Parkeren
Er is ruim voldoende parkeergelegenheid. De kosten hiervoor zitten eveneens in de prijs inbegrepen. De parkeerkaarten kunt u gedurende de dag bij de ANVC-balie verkrijgen. De parkeerkaarten zijn alleen geldig op 20 mei.

Studiepunten
De studiepunten worden aangevraagd. De verwachting is dat het aantal 7 punten zal bedragen.

Nieuws
Zodra wij meer nieuws hebben laten wij u dat weten, maar u kunt zich vanaf nu 
hier alvast inschrijven als deelnemer. Wij adviseren u om u zelf zo snel mogelijk aan te melden. Gezien het programma verwachten wij dat het aantal beschikbare plaatsen snel geboekt zullen zijn.

Dit evenement wordt mede mogelijk gemaakt door de onderstaande bedrijven.

         
         

Naam evenement Hét Congres Maatwerk
Organisator ANVC
Aanvangstijd 09:20 uur
Datum 20 mei 2019
Plaats Utrecht
Website van locatie Van der Valk Hotel

Algemene Ledenvergadering

20 mei 2019 - Nijkerk
Besloten ledenvergadering voor Centrop-leden.
Naam evenement Algemene Ledenvergadering
Organisator Centrop
Aanvangstijd 20:00 uur
Datum 20 mei 2019
Plaats Nijkerk
Website van locatie Golden Tulip Ampt van Nijkerk

BHV-herhalingscursus

27 mei 2019 - Houten

 Ex-deelnemers aan onze basiscursus BHV voor optiekprofessionals hoeven we natuurlijk niet meer te vertellen dat elke werkgever verplicht is om één of meer bedrijfshulpverleners (BHV’ers) in dienst te hebben. De wet bepaalt ook dat een BHV'er, om de verworven kennis en vaardigheden up-to-date te houden, elk jaar op herhaling moet.

Voor drukbezette optiekprofessionals heeft de NUVO Academie een ideale oplossing om in slechts één ochtend de vereiste kennis op te frissen en aan de wettelijke verplichting te voldoen. Dat kan door een uitgekiende opzet van e-learning (online leren op een zelf gekozen plaats en tijdstip), gecombineerd met een ochtend praktijktraining. Het praktijkgedeelte wordt bovendien toegespitst op het werken in de optiekwinkel.

Voor wie is de BHV-herhalingscursus bedoeld?

 • Iedere werkgever en werknemer die eerder de basiscursus BHV heeft gevolgd.


Voordeel van de BHV-herhalingscursus

 • Een combinatie van e-learning en praktijkles zorgt ervoor dat het u en/of uw werknemers maar een ochtend op locatie kost.
 • De cursus is toegespitst op de praktijk van het optiekbedrijf. Tijdens de cursus wordt ingegaan op situaties die zich voor kunnen doen in de optiekzaak en de werkplaats, en er is specifieke aandacht voor de apparatuur en het gereedschap waarmee optiekprofessionals werken.
 • Het kostenplaatje. De cursus kost voor NUVO-leden slechts € 165 (exclusief btw) per persoon. Normaal gesproken kost een BHV-herhalingscursus al gauw € 200!

Na afloop van de cursus...
...bent u of is uw medewerker weer helemaal in staat om als bedrijfshulpverlener:

 • Eerste hulp te verlenen bij ongevallen en het beperken van de gevolgen van ongevallen
 • Brand te beperken en te bestrijden
 • In noodsituaties werknemers en andere personen in het gebouw te alarmeren en te evacueren.
Naam evenement BHV-herhalingscursus
Organisator NUVO
Aanvangstijd 09:00
Datum 27 mei 2019
Plaats Houten
Website van locatie NUVO Optiekcentrum

Het oog op hoogte

27 mei 2019 - Dordrecht

 Voor het aanpassen van op maat gemaakte zachte lenzen is het denken in hoogte (sagitta's) belangrijk. Met dit seminar gaan wij naast de theoretische onderbouwing vooral met de praktijk aan de slag. Fit first then adjust.

Naam evenement Het oog op hoogte
Organisator Markennovy
Aanvangstijd 10:30 uur
Datum 27 mei 2019
Plaats Dordrecht
Website van locatie Van der Valk hotel Dordrecht

Myopie Management seminar

27 mei 2019 - Eerbeek

Bijziendheid is hard op weg de nummer 1 reden van blindheid te worden. Hoe zorgt u voor de ogen van kinderen?
Tijdens ons myopie management seminar bespreken we de nieuwste inzichten, laten we u kennis maken met ons unieke lensaanbod en bieden we praktische handvatten voor myopie management in de praktijk. Procornea biedt als enige contactlensfabrikant in de Benelux een compleet lensaanbod op het gebied van myopie controle, namelijk de ortho-k DreamLite MC, de zachte daglens MiSight en de maatwerk zachte BYO Premium MC lens.
Dit seminar is speciaal voor optometristen en orthoptisten. Het seminar is één van de voorwaarden om Myopie Management Expert te worden. Myopie Management Experts krijgen:
Een myopie management module in MyProcornea met de optie om bij te houden hoe myopie zich ontwikkelt door de tijd heen
Speciale myopie management seminars voor gedegen en up-to-date kennis
Een persoonlijke myopie management coach om je te begeleiden en te adviseren
Gratis gebruik van de ‘Kijk verder ‘- reclame-items
Een uniek en compleet lensaanbod gericht op optische interventie
Het seminar start om 10:30 uur en eindigt rond 15:00u. Inclusief lunch. 

Naam evenement Myopie Management seminar
Organisator Procornea Nederland B.V.
Aanvangstijd 10:30
Datum 27 mei 2019
Plaats Eerbeek
Website van locatie Kollergang 9

Polatest Cursus volgens Haase bij ZEISS op 13 en 27 mei 2019

27 mei 2019 - Breda

Polatest Cursus volgens Haase bij ZEISS op 13 en 27 mei 2019

Op maandag 13 mei en maandag 27 mei 2019 zal de Polatest Cursus voor beginners volgens Haase worden gegeven door Patrick Jansen. Deze cursus is zowel theoretisch als op de directe praktijk gericht en vindt plaats bij ZEISS in Breda.

De Polatest-methode stelt u in de gelegenheid problemen te (her)kennen én tegelijkertijd een adequate oplossing te bieden: daarmee onderscheidt de Polatest volgens Haase zich van andere metingen. Om goed te kunnen zien moeten de ogen samenwerken. De hersenen voegen de beelden van uw ogen dan samen tot één enkel beeld. De samenwerking tussen de ogen kan verstoord raken, waardoor er meer inspanning nodig is om goed te zien. Deze cursus geeft de inzichten om dit probleem te ontdekken en te onderscheiden van diverse heteroforieën. Daarnaast leert u het meten van Fixatie Disparatie (wazig zien, hoofdpijnklachten, leesproblemen en concentratieproblemen) en het bieden van een oplossing bij bv. dyslexie en whiplash.

U zult verrast zijn over de positieve resultaten die u zult boeken bij uw klanten na het volgen van deze cursus.

Deze cursus bestaat uit twee delen. Om deze cursus te kunnen volgen, heeft u die van 13 mei gevolgd moeten hebben.

Voor meer informatie over de Cursus Polatest kunt u een email sturen naar academy.nl@zeiss.com of bellen naar Customer Care Center op telefoonnummer +31 (0)76 30 35 444.

Naam evenement Polatest Cursus volgens Haase bij ZEISS op 13 en 27 mei 2019
Organisator Carl Zeiss Vision Nederland BV
Aanvangstijd 09:00
Datum 27 mei 2019
Plaats Breda
Website van locatie Bondpark

DreamLite update

03 juni 2019 - Eerbeek

DreamLite Update
Update je ortho-k kennis.
Pas je al enige tijd DreamLite aan en wil je nog meer informatie over DreamLite en ortho-k? Dan is dit seminar ideaal voor jou. Tijdens het seminar wordt je o.a. geïnformeerd over de huidige stand van zaken, myopie controle en de multifocale en torisch multifocale ortho-k lenzen.
Ortho-k is in meer dan 10 jaar uitgegroeid tot een alternatief voor een bril, vormstabiele-, en zachte contactlenzen.
Onderwerpen
DreamLite Zoom en DreamLite TRX Zoom
Update betreffende de laatste ontwikkelingen en inzichten in Orthokeratologie
10 jaar DreamLite wat heeft het gebracht en hoe gaan we verder
Hoe veilig is Ortho-k?
De essentie van verzorgingsproducten bij het gebruik van Ortho-k lenzen
Het seminar start om 10:30 uur en duurt tot 15:00 uur. Inclusief lunch. 

Naam evenement DreamLite update
Organisator Procornea Nederland B.V.
Aanvangstijd 10:30
Datum 03 juni 2019
Plaats Eerbeek
Website van locatie Kollergang 9

Masterclass Stylist in eigen zaak

17 juni 2019 - Houten

Een klant die blij uw winkel uitgaat en dankbaar de complimenten oogst voor die mooie bril... dat is goed voor de omzet, gratis reclame voor de zaak en het maakt uw werk extra leuk. Daarom is stylingadvies zo belangrijk. Voor optiekprofessionals die graag willen werken aan hun adviesvaardigheden op het gebied van styling heeft de NUVO Academie drie trainingen op verschillende niveaus: de Basistraining Briladvies op maat, de Gevorderdentraining Verkoop in stijl en de Mastertraining Stylist in eigen zaak.

Masterclass Stylist in eigen zaak
Een oogmeting krijg je niet in één dag onder de knie. Datzelfde geldt voor de fijne kneepjes van het stylingvak. Heeft u de Gevorderdentraining Verkoop in stijl gevolgd? Dan wilt u vast deze masterclass niet missen. In deze training gaan we namelijk nog dieper in op de stof die al is behandeld. Een boeiende mix van theorie en praktijk stoomt u klaar om alle opgedane kennis toe te passen in de zaak.

Tijdens de training gaan we actief aan de slag met de opdrachten die u vooraf heeft gekregen. En natuurlijk is er meer! We gaan dieper in op de volgende onderwerpen:

 • Persoonlijkheid van de klant vertalen naar een passende bril
 • Verkoop van een tweede bril
 • Contrast in het gezicht in de praktijk
 • Kleuren en brillen in de praktijk
 • Kleuren toepassen op doel en gelegenheid

Deze training geeft u nog meer handvatten om optimaal te presteren als opticien. Na deze training heeft u geen stylist meer nodig. Dat bent u zélf al, als het om brillen gaat... U adviseert uw klanten op een nieuwe manier. Ze zullen dit beslist als een meerwaarde ervaren.

Naam evenement Masterclass Stylist in eigen zaak
Organisator NUVO
Aanvangstijd 10:00
Datum 17 juni 2019
Plaats Houten
Website van locatie NUVO Optiekcentrum

Procornea MED=

17 juni 2019 - Eerbeek

Procornea Med+
Dit seminar gaat in op alle facetten van het aanmeten van contactlenzen op medische indicaties. Alle mogelijkheden van vormstabiel, zachte en sclerale contactlenzen worden behandeld. Veel aandacht zal uitgaan naar de irregulaire cornea. Aan bod komen onder andere het aanmeten van contactlenzen bij keratoconus of na refractieve chirurgie. Verder wordt er uitgebreid aandacht besteed aan het aanmeten van de Senso Semi, Mini en Full sclera lenzen. Na de lunch ligt het accent op de praktijk en vindt het oefenen, aanmeten en controleren van de Senso Sclera lenzen in de Procornea contactlenspraktijk plaats.
Onderwerpen
Zachte ( therapeutische) lenzen
Indicaties
Designs / mogelijkheden
Aanpasrichtlijnen
CL: care
Controle protocol
Vormstabiel lenzen
Indicaties
Designs / mogelijkheden
Aanpas richtlijnen
CL care
Controle protocol
Semi, Mini en Full Sclerale lenzen
Indicaties
Designs / mogelijkheden
Aanpas methodiek
CL: care
Controle protocol
12.45 uur: Lunch
13.30 uur: Praktijk
??Praktijk
Hands - on sessie
Live aanmeten & evalueren verdeeld over twee units.
Senso Semi-, Senso Mini-, Senso Full Sclerale lenzen
Het seminar start om 10:30 uur en duurt tot 15:30 uur. Inclusief lunch.

Studiepunten
OVN (ADAP): 6 studiepunten
ANVC (KABIZ): 6 studiepunten
Kosten
€ 150,- per persoon 

Naam evenement Procornea MED=
Organisator Procornea Nederland B.V.
Aanvangstijd 10:30
Datum 17 juni 2019
Plaats Eerbeek
Website van locatie Kollergang 9

Het Scleralens Symposium

24 juni 2019 - Houten

24 Juni 2019 – HET SCLERALENS SYMPOSIUM – Nieuwe standaard of het laatste redmiddel?

Meld u aan voor het eerste scleralens symposium in Nederland. Gedurende een middag wordt u volledig op de hoogte gebracht van de laatste stand van zaken rond scleralenzen; de klinische indicaties voor het aanmeten, de wetenschap rond scleralenzen, tips en tricks in het aanmeten van scleralenzen en we doen zelfs een live aanpassing. Optometristen en oogartsen uit Nederland en België zullen u van het laatste nieuws voorzien.

13:00 - 13:30 Inloop
13:30 - 13:45 Introductie
13:45 - 14:30 Klinische indicaties voor het aanpassen van Scleralenzen - Dr E. Kreps (Universiteit van Gent)
14:30 - 15:15 De wetenschap - Dr. E. van der Worp
15:15 - 15:45 Pauze
15:45 - 16:15 Meten is weten - I. Flux (Eaglet Eye)
16:15 - 17:00 Case reports - S. van Beurden (Contactalook)
17:00 - 18:00 Borrel & Live passing

Naam evenement Het Scleralens Symposium
Organisator Eaglet-Eye
Aanvangstijd 13:00
Datum 24 juni 2019
Plaats Houten
Website van locatie Nuvo Hoofdkantoor

Binoculair Zien

01 juli 2019 - Houten

Accommodatiestoornissen bij jong volwassenen
Veel mensen ervaren vermoeide ogen na inspannend nabij werk op hun computer, tablet of telefoon. Als opticien bent u gewend om bij presbyopen een leestoeslag voor te schrijven. Maar wanneer schrijf je nu precies een zwakke leestoeslag voor bij mensen jonger dan 40 jaar met vermoeide ogen? En wanneer werkt een leestoeslag, zoals in anti-fatigue brillenglazen, nu juist averechts? Er zijn meer aspecten dan de refractie die nader onderzoek wenselijk maken.

Na deze cursus bent u beter in staat om de relevante binoculaire functies van uw cliënt te onderzoeken en de invloed van de accommodatie op de oogstand te bepalen. Zo kunt u nog meer maatwerk leveren.

Accommodatie Insufficiëntie en Convergentie Insufficiëntie zijn waarschijnlijk de meest voorkomende binoculaire aandoeningen die u als opticien tegenkomt bij jonge volwassenen. Het stellen van de diagnose en de behandeling bij Accommodatie Insufficiëntie en aanverwante stoornissen staat centraal. U werkt tijdens deze cursus interactief met uw medecursisten en focust op leesklachten die veroorzaakt worden door accommodatie- en convergentieproblemen.

U doet relevante tests, oefent via casussen en voert praktische oefeningen uit. Voordat u aan de cursus deelneemt ontvangt u, ter voorbereiding, een syllabus waarin de te bespreken onderwerpen zijn opgenomen.
De cursus wordt gegeven door dr. Marten Fortuin. Hij heeft zich gespecialiseerd in binoculair zien en asthenopie.

Na afloop van deze cursus:

 • Bent u in staat een Accommodatie Insufficiëntie en aanverwante stoornissen op te sporen.
 • Kent u diverse manieren om een leestoeslag bij jong volwassenen te bepalen.
 • Weet u wanneer een studiebril of 'anti-fatigue' brillenglazen een positief (of nadelig) effect kunnen hebben.

Naam evenement Binoculair Zien
Organisator NUVO
Aanvangstijd 10:30
Datum 01 juli 2019
Plaats Houten
Website van locatie NUVO Optiekcentrum

Centrop-Sales

08 september 2019 - Nijkerk

Aanmelden:

Voor Centrop-leden: https://inlog.centrop.nl
Voor overige opticiens: http://beurs.centrop.nl/Synergy/docs/VCDCustomerPortalCentrop.aspx?Page=8

Naam evenement Centrop-Sales
Organisator Centrop
Aanvangstijd 09.30
Datum 08 september 2019
Plaats Nijkerk
Website van locatie De Loods

Zorgsubstitutie: Ben je er klaar voor?

16 september 2019 - NNB

 Informatie over het programma en de locatie volgt nog.

Naam evenement Zorgsubstitutie: Ben je er klaar voor?
Organisator Optometristen Vereniging Nederland
Aanvangstijd 10:00 uur
Datum 16 september 2019
Plaats NNB
Website van locatie NNB

BHV-basiscursus

23 september 2019 - Houten

Wist u dat iedere werkgever verplicht is om één of meer bedrijfshulpverleners (BHV’ers) in dienst te hebben? Volgens de wet moeten BHV’ers beschikken over een adequate opleiding en uitrusting om de BHV-taken naar behoren te kunnen vervullen.

Een handige manier om aan deze verplichting invulling te geven is via een BHV-cursus. Om het leden makkelijk te maken biedt de NUVO Academie een voordelige BHV-basiscursus speciaal voor optiekprofessionals in één dag aan.

De voordelen van de BHV-basiscursus voor optiekprofessionals:

 • Een combinatie van e-learning en praktijkles zorgt ervoor dat het u en/of uw werknemers maar een dag op locatie kost.
 • De cursus is toegespitst op de praktijk van het optiekbedrijf. Tijdens de cursus wordt ingegaan op situaties die zich voor kunnen doen in de optiekzaak en de werkplaats, en er is specifieke aandacht voor de apparatuur en het gereedschap waarmee optiekprofessionals werken.
 • Een voordelige cursus. De cursus kost voor NUVO-leden slechts € 190 (ex btw) per persoon. Normaalgesproken kost een BHV-basiscursus al gauw € 300!

Na afloop van de cursus
Kunt u of uw medewerker als bedrijfshulpverlener:

 • Eerst hulp verlenen bij ongevallen en het beperken van de gevolgen van ongevallen;
 • Brand beperken en bestrijden;
 • In noodsituaties werknemers en andere personen in het gebouw alarmeren en evacueren.

Naam evenement BHV-basiscursus
Organisator NUVO
Aanvangstijd 09:00
Datum 23 september 2019
Plaats Houten
Website van locatie NUVO Optiekcentrum

Contactlenzen, heden verleden & toekomst

23 september 2019 - Houten

 Deze avond wordt verzorgd door Eef van der Worp. Zodra meer gegevens bekend zijn, kunt u deze hier lezen.

Naam evenement Contactlenzen, heden verleden & toekomst
Organisator Netherlens
Aanvangstijd 18:30 uur
Datum 23 september 2019
Plaats Houten
Website van locatie Theater aan de Slinger

Bril afpassen

07 oktober 2019 - Houten

Goed afpassen van een bril is een zeer belangrijk onderdeel van het werk in de optiek.
Kennis van afpassen is essentieel bij de keuze van een goed montuur en voor het creëren van draagcomfort. Waar een knellende bril zorgt voor een ontevreden klant, laat u met goed afpassen zien waarom de klant het beste bij uw optiekbedrijf kan kopen.

Tijdens deze cursus wordt de theorie van het afpassen in een logische opbouw gedoceerd. De kneepjes van het vak kunt u daarna uitgebreid oefenen op zowel metalen als kunststof monturen. Een cursusdag om niet stil te zitten.

Na afloop van deze cursus:

 • weet u welke afpasbeginselen mee te wegen bij de keuze van een montuur;
 • kent u de theoretische beginselen van het bril afpassen;
 • kunt u monturen van diverse materialen afpassen.
Naam evenement Bril afpassen
Organisator NUVO
Aanvangstijd 10:30
Datum 07 oktober 2019
Plaats Houten
Website van locatie NUVO Optiekcentrum

Het oog op hoogte

14 oktober 2019 - Antwerpen

 Voor het aanpassen van op maat gemaakte zachte lenzen is het denken in hoogte (sagitta's) belangrijk. Met dit seminar gaan wij naast de theoretische onderbouwing vooral met de praktijk aan de slag. Fit first then adjust.

Naam evenement Het oog op hoogte
Organisator Markennovy
Aanvangstijd 10:30 uur
Datum 14 oktober 2019
Plaats Antwerpen
Website van locatie Van der Valk hotel Antwerpen

Preventie Winkeldiefstal

28 oktober 2019 - Houten

Winkeldieven... ze halen het bloed onder je nagels vandaan. Ook de optiekbranche heeft er volop mee te maken. Zeker zonnebrillen zijn een gewilde prooi: kostbaar en handzaam van formaat. Honderd procent voorkomen is bijna ondoenlijk. Wel kunnen optiekondernemers en hun medewerkers heel veel doen om de kans op deze vorm van criminaliteit te minimaliseren.

Leden hebben ons benaderd met de vraag of de NUVO Academie wellicht een training voor ondernemers en medewerkers zou kunnen opzetten. De NUVO wilde deze wens graag honoreren en biedt nu de Training Preventie Winkeldiefstal aan. De training is opgezet samen met de experts van bureau Allerto, die hun sporen op het gebied van diefstalpreventie ruim verdiend hebben.

Inhoud van de training
- Wat is winkeldiefstal, en wanneer is er sprake van winkeldiefstal?
- Welke actuele vormen van winkeldiefstal komen veel voor?
- Hoe herken je het gedrag van een winkeldief?
- Tips en trucs om winkeldiefstal te voorkomen
- De overeenkomsten in verkoop en preventie
- Wat zijn je rechten en plichten? Wanneer mag je aanhouden?
- Veilig werken bij constatering van winkeldiefstal
- Wat is een winkelontzegging? Wanneer pas je dit toe?

Wat leer je op de training?
- Winkeldiefstal voorkomen door een servicegerichte benadering bij elke bezoeker
- Een potentiële winkeldief herkennen en effectief te benaderen
- Wat de rechten en plichten zijn bij het zien van winkeldiefstal

Naam evenement Preventie Winkeldiefstal
Organisator NUVO
Aanvangstijd 09:30
Datum 28 oktober 2019
Plaats Houten
Website van locatie NUVO Optiekcentrum

Gevorderdentraining Verkoop in Stijl

04 november 2019 - Houten

Een klant die blij uw winkel uitgaat en dankbaar de complimenten oogst voor die mooie bril... dat is goed voor de omzet, gratis reclame voor de zaak en het maakt het werk extra leuk. Daarom is stylingadvies zo belangrijk. Voor optiekprofessionals die graag willen werken aan hun adviesvaardigheden op het gebied van styling heeft de NUVO Academie drie trainingen op verschillende niveaus: de Basistraining Briladvies op maat, de Gevorderdentraining Verkoop in stijl en de Mastertraining Stylist in eigen zaak.

Gevorderdentraining Verkoop in stijl
In de media komt het regelmatig voorbij: reclame voor stylisten die in optiekzaken advies geven bij het kopen van een goede en mooie bril. Tegenwoordig heeft 'een beetje optiekzaak' wel een stylist in dienst. Maar hoe zit het met de opticiens en de verkoopmedewerkers? Hoe komen die aan hun kennis? In de optiekopleiding wordt aan styling summier aandacht besteed, maar dat is lang niet voldoende. Met een goed stylingadvies bij het kopen van een bril maakt u het verschil. Dat gaat verder dan blindelings achter mode of trends aanlopen.

 • Wat past bij déze klant en accentueert de eigen persoonlijkheid?
 • Hoe moeten de ogen in de bril staan?
 • Waar moet u op letten als er een hoge sterkte in de bril komt?

Ja, op deze vragen weet elke opticien het antwoord wel. Maar er zijn nog verschillende andere - minder voor de hand liggende - aspecten die een rol spelen bij het vinden van de geschikte bril. Onderwerpen die op de optiekopleiding niet aan de orde komen, maar die wel heel belangrijk zijn om een klant goed te kunnen adviseren. De Gevorderdentraining Verkoop in stijl gaat dan ook een aantal stappen verder. Een training voor optiekprofessionals die graag willen verkopen op een nieuwe, verrassende manier.

Onderwerpen die aan de orde komen

 • Hoe komt u erachter naar wat voor een bril de klant op zoek is?
 • Wat wil de klant uitstralen? Hoe wil de klant overkomen?
 • Hoe vertaalt u dit naar een passende bril?
 • Uitleg over koele kleuren en warme kleuren
 • Hoe adviseert u de klant een juiste kleur bril?
 • Contrast en accenten in het gezicht

Naam evenement Gevorderdentraining Verkoop in Stijl
Organisator NUVO
Aanvangstijd 10:00
Datum 04 november 2019
Plaats Houten
Website van locatie NUVO Optiekcentrum

Algemene Ledenvergadering

04 november 2019 - Nijkerk
Besloten ledenvergadering voor Centrop-leden.
Naam evenement Algemene Ledenvergadering
Organisator Centrop
Aanvangstijd 20:00 uur
Datum 04 november 2019
Plaats Nijkerk
Website van locatie Golden Tulip Ampt van Nijkerk

ANVC Algemene Ledenvergadering

11 november 2019 - Houten


De Algemene Ledenvergadering is alleen toegankelijk voor (ere)leden en aspirant-leden van de ANVC. Introducés hebben geen toegang.

Naam evenement ANVC Algemene Ledenvergadering
Organisator ANVC
Aanvangstijd 19:30
Datum 11 november 2019
Plaats Houten
Website van locatie Optiekcentrum Houten

Het oog op hoogte

11 november 2019 - Houten

 Voor het aanpassen van op maat gemaakte zachte lenzen is het denken in hoogte (sagitta's) belangrijk. Met dit seminar gaan wij naast de theoretische onderbouwing vooral met de praktijk aan de slag. Fit first then adjust.

Naam evenement Het oog op hoogte
Organisator Markennovy
Aanvangstijd 10:30 uur
Datum 11 november 2019
Plaats Houten
Website van locatie Van der Valk hotel Houten

BHV-herhalingscursus

25 november 2019 - Houten

 Ex-deelnemers aan onze basiscursus BHV voor optiekprofessionals hoeven we natuurlijk niet meer te vertellen dat elke werkgever verplicht is om één of meer bedrijfshulpverleners (BHV’ers) in dienst te hebben. De wet bepaalt ook dat een BHV'er, om de verworven kennis en vaardigheden up-to-date te houden, elk jaar op herhaling moet.

Voor drukbezette optiekprofessionals heeft de NUVO Academie een ideale oplossing om in slechts één ochtend de vereiste kennis op te frissen en aan de wettelijke verplichting te voldoen. Dat kan door een uitgekiende opzet van e-learning (online leren op een zelf gekozen plaats en tijdstip), gecombineerd met een ochtend praktijktraining. Het praktijkgedeelte wordt bovendien toegespitst op het werken in de optiekwinkel.

Voor wie is de BHV-herhalingscursus bedoeld?

 • Iedere werkgever en werknemer die eerder de basiscursus BHV heeft gevolgd.


Voordeel van de BHV-herhalingscursus

 • Een combinatie van e-learning en praktijkles zorgt ervoor dat het u en/of uw werknemers maar een ochtend op locatie kost.
 • De cursus is toegespitst op de praktijk van het optiekbedrijf. Tijdens de cursus wordt ingegaan op situaties die zich voor kunnen doen in de optiekzaak en de werkplaats, en er is specifieke aandacht voor de apparatuur en het gereedschap waarmee optiekprofessionals werken.
 • Het kostenplaatje. De cursus kost voor NUVO-leden slechts € 165 (exclusief btw) per persoon. Normaal gesproken kost een BHV-herhalingscursus al gauw € 200!

Na afloop van de cursus...
...bent u of is uw medewerker weer helemaal in staat om als bedrijfshulpverlener:

 • Eerste hulp te verlenen bij ongevallen en het beperken van de gevolgen van ongevallen
 • Brand te beperken en te bestrijden
 • In noodsituaties werknemers en andere personen in het gebouw te alarmeren en te evacueren.
Naam evenement BHV-herhalingscursus
Organisator NUVO
Aanvangstijd 09:00
Datum 25 november 2019
Plaats Houten
Website van locatie NUVO Optiekcentrum

Skiascopie

02 december 2019 - Houten

Skiascopie (ook wel schaduwmethode) is een objectieve refractiemethode die bijzonder nauwkeurig, veelzijdig en betrouwbaar is. De methode is objectief omdat de vragen van de opticien en de antwoorden van de klant niet van invloed zijn op het meetresultaat.

Skiascopie wordt vooral gebruikt bij mensen die niet goed duidelijk kunnen maken wat ze zien, en bij wie een computermeting ook geen geschikte oplossing is. Doelgroep: jonge kinderen, maar ook dementerenden, afasiepatiënten of mensen met andere communicatieve stoornissen.
De NUVO Academie biedt nu de cursus Skiascopie. Daarmee kunnen u of uw medewerkers in één dag kennis en vaardigheden ophalen - of voor het eerst kennismaken met deze objectieve refractiemethode.

Voor wie bestemd?
Voor optiekprofessionals (opticiens, contactlensspecialisten en optometristen) die zich willen onderscheiden met dienstverlening voor speciale doelgroepen.

Na afloop van de cursus…

 • Kent u of uw medewerker de basisprincipes van skiascopie;
 • Bent u of uw medewerker in staat om binnen tien minuten een skiascopie-meting aan beide ogen in één richting uit te voeren.
 • Deelname is goed voor 5,5 KP en Kabiz punten!

Naam evenement Skiascopie
Organisator NUVO
Aanvangstijd 10:30
Datum 02 december 2019
Plaats Houten
Website van locatie NUVO Optiekcentrum