Logo Contactlensinside
ContactlensInside - Editie 3/2024

Dropping out & dropping in

Inside de wetenschap


In de juni editie van Contactlens Nieuws Nederland kwam ik een (voor mij) nieuwe term tegen: drop-ins. Mijn vorige column ging over drop-outs als gevolg van droge ogen door MGD bij contactlensdragers. Maar dat er ook drop-ins zijn, daar had ik nog nooit van gehoord. Het klinkt als goed nieuws! 

Mensen die gestopt zijn met contactlenzen, toch weer tevreden maken met hun lenzen. Hoe doen we dat?

In het recent gepubliceerde artikel waar naar gerefereerd wordt in de nieuwsbrief van Eef van der Worp (van Lievens et al.1) hebben ze gedurende zes maanden een groep van 60 personen gevolgd. Deze mensen stopten twee jaar daarvoor met contactlenzen dragen door droge ogen of discomfort met zachte contactlenzen. Bij alle deelnemers in dit onderzoek zijn daglenzen aangemeten (Dailies Total 1) en ze vulden vooraf en naderhand allerlei vragenlijsten in. En die daglenzen, dat lijkt een succes! Want na een maand droegen alle deelnemers nog hun contactlenzen, en er stopte uiteindelijk maar één persoon na zes maanden met lenzen dragen. 

Is het echt zo simpel? Een SiHy daglens aanmeten en voilà, probleem opgelost?

Als ik het artikel goed lees en wat verder kijk dan ontdek ik een aantal zaken:

  • De leeftijd van de deelnemers is aan de jonge kant voor droge ogen klachten (mediane leeftijd 24 jaar). Deze demografie lijkt niet op de cliënten die ik associeer met drop-outs door droge ogen. Ik vraag me af, hadden deze jonge mensen echt zo veel droge ogen klachten dat ze hun eerdere contactlenzen niet konden verdragen?
  • Mensen mochten alleen meedoen met het onderzoek als ze geen andere oogproblemen hadden in het verleden, en dan met name pathologisch droge ogen of allergieën, of systemische aandoeningen die de traanfilm aantast. Ook dit lijkt mij geen afspiegeling van de drop-out populatie in de praktijk.
  • Alle contactlenzen werden gedoneerd door Alcon en ook kregen de deelnemers een compensatie voor hun tijd. Dit zou de motivatie om de lenzen te blijven dragen tijdens de zes maanden van de studie wellicht vergroot hebben. 
  • De onderzoekers hebben geen sample size berekening gedaan, want ze noemen het een pilot studie. Dus dat betekent dat het onduidelijk is of het aantal van 60 deelnemers voldoende is om betrouwbaar (statistisch) iets over de resultaten te zeggen. Het zou bijvoorbeeld zo kunnen zijn dat pas bij 200 deelnemers gegronde conclusies getrokken kunnen worden. 
  • Dit onderzoek is gedaan met subsidie van Alcon, de fabrikant van de betreffende daglens in deze studie. Dit hoeft geen invloed te hebben op het onderzoek, maar in mijn achterhoofd denk ik ‘een positieve uitslag van deze studie zou Alcon erg goed uitkomen’. Wanneer de fabrikant van de lenzen niet betrokken is bij het onderzoek, of de financiering er van, dan geeft dat een positief effect op de geloofwaardigheid van de onderzoeksresultaten. Daarnaast hadden er verschillende merken contactlenzen getest kunnen worden. 

Conclusie

Het klinkt in eerste instantie heel simpel als je het artikel leest: mensen overzetten op daglenzen en je maakt van een drop-out een drop-in, maar in de praktijk werkt het mijns inziens vaak anders. Ik heb het vermoeden dat de populatie die wij nog net in de stoel hebben vlak voordat ze uitvallen door droge ogen of discomfortklachten niet voldoen aan de inclusiecriteria van dit onderzoek. Mijn ervaring is dat mensen juist na hun 40e contactlensklachten krijgen, en/of wel een oogheelkundige voorgeschiedenis hebben of systemische aandoeningen hebben en medicatie gebruiken. Daarnaast kunnen ook de hogere kosten van daglenzen een rol spelen (met name bij jongeren) om te stoppen met het dragen van lenzen. Het is dus niet altijd de oplossing.

Het resultaat van dit onderzoek lijkt fantastisch bij een bepaalde groep, namelijk mensen tussen 18 en 40 jaar zonder pathologisch droge ogen of systemische aandoeningen die de traanfilm aantasten. Dus heb je zo iemand in de stoel, dan is het proberen van SiHy daglenzen zeker het proberen waard om zo de kans op een drop-out te voorkomen. Maar ik ben ook wel benieuwd hoe de resultaten zijn wanneer er andere factoren meespelen, hoe succesvol zijn de daglenzen dan?

Referenties
1.    Lievens et al. Refitting contact lens dropouts into a modern daily disposable contact lens. Ophthalmic Physiol Opt. 2024 Jun;44(4):686-692

Kernpunten in dit artikel
  • Uit een onderzoek blijkt dat drop-outs weer drop-ins kunnen worden als er SiHy daglenzen aangemeten worden
  • Bij nadere inspectie van het onderzoek zijn er wat haken en ogen (😊) te vinden waardoor ik niet volledig vertrouw op de conclusies in het artikel 
  • Uiteraard is het de moeite waard om daglenzen te proberen als je een drop-out ziet aankomen, en je cliënt daar ook de financiële middelen voor (over) heeft
     

Nienke Miltenburg-Soeters

Voltooide haar optometrie opleiding aan de Hogeschool Utrecht in 2004. Ze deed ervaring op als optometrist in het Diakonessenhuis Zeist, en daarna in de refractiechirurgie en als medisch contactlens specialist bij Oogkliniek Heuvelrug. In 2015 promoveerde ze bij het Universitair Medisch Centrum Utrecht op het onderwerp ' Applications and advantages of corneal crosslinking for treatment of keratoconus'. Daarna ging ze opnieuw aan de slag bij Oogkliniek Heuvelrug (Xpert Clinics Oogzorg), om zich bezig te houden met kwaliteit en het toepassen van medische contactlenzen. Op dit moment werkt Nienke bij Visser Contactlenzen waar ze zich mag bemoeien met wetenschappelijk onderzoek, kwaliteit en medische contactlenzen.

Meer van Nienke Miltenburg-Soeters
Opslaan als PDF
Reacties op dit artikel
Bartjan van Kleij / 18 november 2024 - 22:53 uur

Je zou kunnen beargumenteren dat juist de gratis beschikbaarheid van de contactlenzen de bias ‘kosten’ neutraliseert. Zelfs zonder dat je een zeer zware weging aan dit onderzoek hangt is 1/60 uitval na 6 maanden echt heel weinig. Dragers waren twee ! jaar gestopt. De meeste contactlensdragers doen dat niet voor Jan Doedel, ze zijn vaak gehecht aan de lenzen. (🤔 Daar zou ik misschien wel een bron voor moeten aanhalen 😂) Ik denk dat je dus op basis van dit artikel wel heel gericht en gerust mag adviseren om over te stappen op daglenzen van een nieuwe generatie bij mensen met comfort problemen. Je kan ze in ieder geval aanbieden/adviseren om eens een (paar) maanden de lenzen te proberen. Is nog veiliger ook. En als ze gewoon thee van thuis meenemen ipv een Chai Latte bestellen kunnen ze misschien wél daglenzen bekostigen 😏.