Logo Contactlensinside
ContactlensInside - Editie 2/2024

Nooit te oud om te leren

Inside het onderwijs


Oké, ik dacht dat ik al veel wist over ogen met mijn ervaring als opticien, contactlensspecialist, professional service manager bij een contactlensleverancier en docent optiek en contactlenzen, maar jeetje... wat heb ik de afgelopen drie jaren veel bijgeleerd.

Als een van de 25 studenten in de eerste lichting deeltijd optometrie ben ik in 2021 gestart met de opleiding en ben ik de afgelopen drie jaren ontelbare keren uit m'n comfortzone gekomen en ja, dat voelt verre van plezierig. Tijdens het wachten op een praktijk- of theorie-examen heb ik meerdere malen gedacht: "Waarom doe ik dit, mijn leven was al gewoon leuk.” Om vervolgens na het behalen van zo'n examen zingend in de auto van blijdschap terug te gaan en mezelf te trakteren op taart of een lunch, want eten voorafgaand een examen is niet te doen.
Maar wat ben ik dankbaar voor deze kans die ik gepakt heb.

Voor alle opticiens en contactlensspecialisten die twijfelen om ook te starten; blok je sociale leven gedeeltelijk en ga ervoor. De opleiding bestaat uit veel medische kennis. Je leert veel over de anatomie en fysiologie van het hele lichaam, over systemische ziekten zoals bijvoorbeeld diabetes, veel verdieping op het gebied van binoculair zien, contactlenzen, voor- en achtersegment van het oog, een mooie combinatie van theorie en praktijk en ja, helaas ook héééél véééél reflecteren. Zonder reflectie geen hbo-papiertje. Daarnaast vind ik het samenzijn met medestudenten met dezelfde passie en docenten die je graag helpen groeien een uitje in de week (als niet-ochtendmens begint dat positieve gevoel in mijn geval pas, startende in Emmen om 6 uur, op de snelweg ná Zwolle). Tijdens de opleiding wordt er veel gespard over casussen en de koppeling tussen theorie en praktijk is heel sluitend. Waar ik voorheen veel twijfelde over dingen die ik zag: “Hmmmm een beetje gek hoornvlies, moet ik die doorsturen of kan het geen kwaad?”, kan ik nu met veel meer zekerheid klanten doorsturen en klanten onder controle houden. Daarentegen zie ik overal diagnoses, waar ik voorheen bij “hoofdpijn” dacht: “Geen plussterkte, dat zal wel een beetje meevallen”, denk ik nu: “Getsie, het zou toch geen tumor zijn?” en trek ik alle extra onderzoeken die ik geleerd heb uit de kast om dat uit te sluiten. Tijdens de opleiding wordt niet voor niets gezegd: “Iedereen heeft recht op meerdere aandoeningen”.
Inmiddels ben ik begonnen met afstuderen en hoop ik over een paar maanden klaar te zijn, nadat ik nog een aantal weken in het UMCG mag meewerken. Ook dat is een kans die ik op mijn 45ste niet snel had gekregen.

Naast het feit dat je jezelf enorm kan ontwikkelen zijn er nog meer redenen om voor de opleiding optometrie te kiezen. Optometristen zijn schaars. Optometrie wordt steeds belangrijker in Nederland, er is vergrijzing, en een ongezonde en veranderende levensstijl zorgt ervoor dat er steeds meer oogproblemen komen. De wachttijden naar de oogarts zijn lang, op sommige plaatsen in Nederland zelfs meer dan 200 dagen. Huisartsen krijgen het steeds drukker en hebben minder verstand van ogen dan een optometrist. Er zijn zoveel kansen voor de optometrie in de eerstelijn. Ach en wat is vier jaar ;-). Ga ervoor!

 

Marjan Klaassen

Marjan is 20 jaar werkzaam in de optiek. Ze heeft als professional service manager voor NKL Contactlenzen gewerkt en lesgegeven op het Deltion College als docent optiek en contactlenzen. Sinds januari 2018 is ze haar eigen winkel gestart: Klaassen Optiek in Nieuw-Amsterdam.

Meer van Marjan Klaassen
Opslaan als PDF
Reacties op dit artikel

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.