Logo Contactlensinside
ContactlensInside - Editie 2/2024

Ik ga op vakantie en neem mee…

Inside communicatie


Ik denk dat jullie dit wel herkennen. Al maanden van tevoren begint vaak de voorpret voor de vakantie. Het boeken van een accommodatie of een vliegreis, het uitstippelen van de reis en campings opzoeken. Avonden scrollen op het internet wat je meeneemt naar zonnige oorden en plaatjes van de omgeving waar je het in ons koude kikkerlandje bij alleen de aanblik al lekker warm van krijgt.  Alles wordt zorgvuldig gepland, maar vaak wordt er iets vergeten. Ja je raadt het al, de optische benodigdheden. Zonnebril, reservebril, vloeistof en contactlenzen. Het is een beetje vergelijkbaar met de (korte) periode voor de feestdagen in december. Een paar dagen voor Kerst een nieuwe bril kopen en dan het liefst gisteren klaar.
                                      
Last minute oogzorg bieden, misschien een idee voor een advertentie in een reisgids. Je kunt een soort all-inclusive aanbieden, dat klinkt wel aantrekkelijk en zo blijf je in de vakantiestemming.

Ik zie het voor me, een pakketje met een (reserve)bril, zonnebril, comfortdruppels en uiteraard daglenzen. Gooi er een vroegboekkorting bovenop en je hebt een win-win situatie. Vanuit de leveranciers wordt er regelmatig een zomervoordeel of -campagne aangeboden dus je hoeft niet alles zelf te bedenken gelukkig. De uitdaging is om niet zelf ook in de valkuil te stappen en te laat zijn met lawaai maken. Ik weet het, we zijn erg druk, personeel is lastig te vinden en voor je het weet is in jouw regio de zomervakantie al begonnen. En ik denk dan op mijn beurt “had ik deze column niet in de vorige editie moeten schrijven?”. Tja ook voor mij is het soms al uni en staat mijn modus nog op april. Wellicht een idee voor volgend jaar dan.

Heb je de kans gemist en komen ze toch op het laatste nippertje bij jou voor een spoedbestelling zorg dan dat je voorraad op orde is en dat je goed op de hoogte bent van levertijden. Een simpele sferische sterkte is vaak het probleem niet en als je toch een maatwerklens nodig hebt zijn er gelukkig ook die binnen een paar dagen geleverd kunnen worden.

Nu we het toch over contactlenzen hebben…. De mogelijkheid om lekker in de vakantie voor contactlenzen te kiezen blijft soms nog onbekend bij de brildragers. Altijd afhankelijk van een zonnebril op sterkte en de leuke design modellen zijn niet altijd een optie voor correctieglazen. Nou let op! Hier komt de volgende gouden tip. Plak een transparant stickertje op de designbril met de vermelding “contactlensproof”. Een mooie opening voor een gesprek en een kans om iemand blij te maken met de zonnebril die altijd al op het wensenlijstje stond en kan gaan genieten van de vrijheid die contactlenzen bieden.

Tot slot nog wat vakantie tips:

  • Een silicone hydrogel met een hogere Dk waarde is veiliger wanneer de klant even een dutje doet op het strand of na een gezellige avond uit vergeet de contactlenzen uit te doen.
  • Zwemmen met contactlenzen is niet geheel zonder risico, als het echt niet zonder kan doe na het zwemmen de daglens meteen uit.
  • Een peroxide vloeistof die in een warm tentje staat te koken in de zon is niet betrouwbaar qua neutralisatie en desinfectie. Zorg dat de vloeistof niet boven de 25 graden Celsius komt, zo blijft het een veilig onderhoudsmiddel.
  • Een comfortdruppel is altijd een goed idee bij een lange auto- of vliegreis.
  • Een reservebril is in een aantal landen verplicht wanneer je met de auto reist.
  • En uiteraard geen water gebruiken bij je contactlenzen en de lenshouder!!!
  • Vooral genieten van de vakantie en geen zorgen over je kijkoplossing als je goed bent voorbereid.

Geniet van de zomer!

Anthoinette Jothmann

Anthoinette Jothmann is contactlensspecialist met zeer veel ervaring in het aanpassen van harde en zachte contactlenzen. Naast haar werk in de praktijk is ze ook altijd actief betrokken geweest bij het testen en introduceren van nieuwe contactlenzen, gaf ze regelmatig trainingen en presentaties en droeg ze vaak bij aan artikelen in de vakbladen. Na jaren als manager van de lensafdeling bij Sandmann Optiek te hebben gewerkt, heeft ze recent de overstap gemaakt naar Menicon. Daar werkt ze als Business Development Manager Myopia Control. Ze helpt klanten bij hun visie en praktische invulling op het gebied van myopie controle.

Meer van Anthoinette Jothmann
Opslaan als PDF
Reacties op dit artikel

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.