Logo Contactlensinside
ContactlensInside - Editie 1/2024

Mbo’ers kunnen dit niet

Inside een praktijkcasus


We hebben het mooiste Nederlandse congres weer achter de rug, het NCC. Het doet mij goed om zo veel knappe koppen bij elkaar te zien om weer veel nieuwe zaken te leren op ons gebied.

Er werd gevraagd of ik aan de discussie-tafel wilde plaatsnemen bij de sessie: Droge ogen: Haal eruit wat erin zit, geleid door Harry Dickhoff. Op een gegeven moment stelde hij een vraag aan de zaal hoeveel van hen al aan droge ogen management doen. Alle stoelen waren bezet, dus er zouden ongeveer zo’n 100 man in de zaal hebben gezeten, waarvan uiteindelijk 7 personen hun hand opstaken bij het horen van de vraag. Hier schrok ik van. Een groep contactlensspecialisten, die bij het aanmeten van een contactlens allemaal een traanbeoordeling zouden moeten doen. Die lijken mij in elk geval allemaal een break-up-time te meten? Dan kunnen ze toch ook de rest? Ik dacht dat misschien de vraag niet helemaal goed begrepen was. Totdat er naar redenen werd gevraagd.

‘’Wij hebben geen optometrist in dienst. Daarom kunnen wij dit niet.’’

‘’Wij zijn contactlensspecialist, alleen een optometrist kan dit’’.

‘’Er is geen verdienmodel.’’

Na de sessie hoorde ik nog ‘’Ik mag toch geen Meibomkliertje uitdrukken?’’

‘’Wij zijn mbo’ers wij kunnen dit niet’’.

Wat mbo’ers kunnen dit niet? Jouw hele vooronderzoek om veilig contactlenzen aan te meten is het bepalen van de kwaliteit en kwantiteit van de traanfilm. Daar zou je althans mee moeten beginnen, voordat je aan de aanpassing begint. Daarna komt het beoordelen van de parameters en een bijpassende contactlens zoeken. Maar: Wie heeft gezegd dat mbo’ers dit niet kunnen en/of mogen?

Ik denk dat hier een hele mooie kans ligt voor jouw praktijk. Als je geen ervaring met droge ogen onderzoek hebt, durf dan om hulp te vragen. Vraag eens na bij je contactlensleverancier of zij droge ogen trainingen op locatie bieden. Ik ben namelijk van mening dat een contactlensspecialist een gedegen droge ogen onderzoek moet kunnen uitvoeren zonder allerlei hightech apparatuur (met alleen een spleetlamp, wattenstokjes en kleurstoffen) en waarvoor de optometrist in eerste instantie niet nodig is. Dit voorkomt je een hoop DROP-OUTS (lees: dit is dus je verdienmodel) en je krijgt een hoop blije klanten ervoor voor terug (lees: dit is je verdienmodel).

Ik wil je hier graag bij helpen als je wil. Voeg mij toe op LinkedIn en schaam je niet om vragen te stellen als je er niet uit komt bij een passing/onderzoek.

Imke Jacobs

Imke heeft in 2018 de optometrie opleiding afgerond. Zij is twee dagen per week werkzaam bij Zuyderland Eyescan oogheelkunde en sinds kort maakt zij deel uit van team Visser Contactlenzen. Na enige jaren ervaring met cosmetische contactlenzen gaat zij nu de uitdaging aan op het gebied van medische contactlenzen. Ze verdiept zich graag in literatuur en vindt het heerlijk om met anderen in het vak te sparren om zo een beetje wijzer te worden. Ook zit zij sinds 2018 in de Contactlenzen Commissie van het OVN, waar hard wordt gewerkt aan protocollen/richtlijnen en bijscholingen.  Imke heeft ook nog wel eens vrije tijd en die besteedt zij aan volleybal, wielrennen/mountainbiken en series kijken.   "Leven is leren. Leren is weten. Weten is groeien. Groeien is geven. Geven is leven."

Meer van Imke Jacobs
Opslaan als PDF
Reacties op dit artikel

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.