Logo Contactlensinside
ContactlensInside - Editie 3/2022

Toriciteit is géén rariteit

Inside contactlensaanpassingen


Oké... een torische cornea, oftewel astigmatisme, wordt gecorrigeerd met torische contactlenzen. Logisch toch? Of is het misschien beter om te zeggen: “Zouden idealiter gecorrigeerd moeten worden met torische contactlenzen?”

Uit onderzoek blijkt namelijk dat 47% van alle contactlensdragers een cilindrische correctie nodig heeft van > / = 0,75. In de praktijk wordt van deze 47% maar 22% met een torische lens aangemeten!1

De reden(en)?

 1. Grote stappen, snel thuis; een best fit sfeer is goed genoeg.
  Oh ja? Wie zegt dat? Laat je de klant ook het verschil zien?
 2. Kost te veel stoeltijd.
  Wist je dat met de nieuwe generatie torische contactlenzen het aanmeten even snel en gemakkelijk is als een sferische lens?
 3. Torische lenzen zijn te duur.
  Een torische contactlens is duurder dan een sferische lens. Maar wil je niet het beste product geven aan de klant en wil de klant niet een paar euro extra betalen voor beter zicht?
 4. Géén acceptatie v.w.b. visus en comfort.
  De oudere torische lenzen hadden inderdaad een forse prisma ballast wat voor discomfort en visusklachten kon zorgen. Zeker wanneer er maar aan één kant een torische lens noodzakelijk was. Anno 2022 zijn deze technieken drastisch verbeterd en speelt dit nauwelijks nog een rol.
 5. Onbekend/onzeker met torische aanpassingen.
  De huidige generatie torische contactlenzen is even gemakkelijk en snel aan te meten als sferische contactlenzen. En mocht het nou echt niet lekker kijken, denk dan eens aan de LARS-regel bij een geïnclineerde lens.

Dat betekent dus dat een ruime hoeveelheid mensen niet optimaal gecorrigeerd rondlopen met mogelijk klachten zoals hoofdpijn, suboptimale visus, klachten met het kijken in het donker en rode ogen.

De vraag is dan ook wanneer een klant met bovenstaande klachten binnenkomt; denk je aan het mogelijk ontbreken van een cilindrische correctie? Of denk je bij hoofdpijnklachten eerst aan een mogelijke kleine prisma en bij rode ogen aan een mogelijk beginnende conjunctivitis?

Moraal van het verhaal? Kleine cilinders kunnen het verschil maken tussen een tevreden contactlensklant en een ontevreden contactlensklant en mogelijk een drop-out. Nog niet overtuigd? Dan is onderstaand onderzoek zeker de moeite waard om eens te bestuderen.2


Referentie:

 1. YOUNG- Prevalence of astigmatism in relation to soft contact lens fitting (v1.0)
 2. Black 2019 astigmatism night driving performance[1] (v1.0)

Dave Block

Dave Block studeerde aan Gilde opleidingen te Roermond. Na de afronding van zijn optiek deed hij de studie tot contactlensspecialist. Hierin lag de interesse altijd in het oplossen van contactlens gerelateerde problematiek. Dit jaar behaalde hij zijn fellowship bij de BCLA en behaalde hij zijn specialisatie droge ogen ( OSCE ). Dave werkt bij Alcon als Proffessional Affairs Manager en is betrokken bij het contactlensonderwijs in de vorm van lid van de constructie commissie alsmede lid van de examencommissie. Daarnaast geeft hij met regelmaat onderwijs aan de afd. huisartsengeneeskunde ( STOOHN ) v.d. universiteit van Maastricht en heeft hij een eigen bedrijf in oogheelkundige diagnostiek bij mensen met diabetes.  

Meer van Dave Block
Opslaan als PDF
Reacties op dit artikel

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.