Logo Contactlensinside
ContactlensInside - Editie 3/2022

Eye am Eye

Inside myopie


Met het oog op het IMI-congres, dat onlangs plaatsvond, wil ik even stilstaan bij waar je als aanpasser staat. Je kunt IMI op verschillende manieren bekijken of uitspreken. Dus laat ik daar eens op inzoomen.

Eye Am Eye
Als collega’s hebben we gemeen dat we een liefde hebben voor ogen. Een passie voor goed zicht en oogzorg waar we in de huidige tijd met alle ontwikkelingen op het gebied van lange termijn oogzorg ons ei wel in kwijt kunnen. Dan heb ik het natuurlijk over myopie management. Iets waar ik mij persoonlijk al jaren voor inzet in de contactlenspraktijk en sinds april 2022 vanuit de leverancier. Een lange weg nog te gaan, maar enorm mooi om iets bijzonders te kunnen doen op gebied van myopie.

Voor sommigen een lastig te bespreken onderwerp in de praktijk. We zien allerlei obstakels en zijn nog wat onzeker om een dienst aan te bieden die niet direct merkbare resultaten laat zien. Behalve dat je de sterkte binnen de perken houdt en daardoor toch in het heden een voordeel kunt creëren. Je kunt je tenslotte beter redden met een afwijking van -2.00 dpt dan een -5.00 dpt. Maar waar het om gaat is dat we de ogen klein willen houden terwijl we gelijk ook graag onze kinderen groter zien groeien.

Een investering die je nu moet doen om de toekomst er rooskleuriger uit te laten zien. Ik vergelijk het graag met de aanschaf van zonnepanelen, warmtepompen, aanpassingen in eetgewoontes, meer sporten of bewegen. Stuk voor stuk bewustwordingen waar de huidige generatie ouders niet voor terugdeinst. Een investering in het zicht van hun oogappeltjes is dan ook vaak iets waar ze niet negatief tegenover staan. Dus waarom zou je ze er niet over informeren?

Ik ben Ik
Ja wie ben jij en waar sta jij voor? Jij bent de oogzorgspecialist en de aangewezen persoon om te zorgen. Zorg verlenen, uiteraard, maar je maakt je ook zorgen om de toename van het aantal myopen wereldwijd. Je bent in het bezit van de kennis (of je ontwikkelt momenteel kennis) en je hebt toegang tot hulpmiddelen die de myopie kunnen remmen. Ik zou zeggen: ga ervoor! Want wat houd je tegen om een bijdrage te leveren aan een gezondere toekomst?

IMI
International Myopia Institute
. Hiermee is het idee voor deze column ontstaan. Met het congres dat onlangs plaatsvond, wilde ik aandacht vragen voor myopie, maar vooral wat jouw rol is in dat verhaal. Het feit dat er een internationaal instituut is dat zich bezighoudt met myopie zegt toch al voldoende. Ik heb nog nooit een internationaal instituut voor astigmatisme of presbyopie gezien. Myopie is niet alleen lastig, maar een bedreiging voor de visus. Dat maakt dat het nodig is om hier extra aandacht aan te besteden en jouw rol als oogzorgverlener is dus cruciaal.

Tja wat is nou de boodschap? Kijk eens naar jezelf. Wie ben jij en waar ga jij voor? En wie weet gaan we er samen voor! Dan zijn we extra sterk!

Anthoinette Jothmann

Anthoinette Jothmann is contactlensspecialist met zeer veel ervaring in het aanpassen van harde en zachte contactlenzen. Naast haar werk in de praktijk is ze ook altijd actief betrokken geweest bij het testen en introduceren van nieuwe contactlenzen, gaf ze regelmatig trainingen en presentaties en droeg ze vaak bij aan artikelen in de vakbladen. Na jaren als manager van de lensafdeling bij Sandmann Optiek te hebben gewerkt, heeft ze recent de overstap gemaakt naar Menicon. Daar werkt ze als Business Development Manager Myopia Control. Ze helpt klanten bij hun visie en praktische invulling op het gebied van myopie controle.

Meer van Anthoinette Jothmann
Opslaan als PDF
Reacties op dit artikel

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.