Logo Contactlensinside
ContactlensInside - Editie 3/2022

Autobots ROL out!

Inside orthokeratologie


Voor wie deze uitspraak niet kent; hij komt uit mijn favoriete jeugd serie The Transformers.

De leider van de Autobots (de goederiken) Optimus Prime roept dit tegen zijn medestrijders als ze gaan vechten tegen de Decepticons  (de slechteriken).

Als deze woorden werden genoemd door de zware rustige, maar zeer herkenbare stem van Peter Cullen maakte ik mij als klein kind op om met mijn lege waterpistolen ook de strijd aan te gaan tegen de Decepticons.

 

En nu vele jaren later zullen veel van jullie The Transformers vergeten zijn of misschien niet eens kennen. Maar toch wil ik juist deze woorden tegen jullie zeggen: ‘Let’s ROL out!”


In ons vakgebied betekent ROLRefraction Over Lens iets wat heel goed toepasbaar bij onze ortho-k controles. Afgelopen NCC heb ik samen met wat collega’s uit het vak wat praktijk voorbeelden mogen presenteren. Daar kwam ook de ROL aan bod. Er vloeide nogal wat vragen uit hoe dit toe te passen dus dat was de inspiratie om dit stuk te schrijven.

 

Voordat we gaan beginnen met de ROL toe te passen, moeten we eerst begrijpen hoe een ortho-k lens is opgebouwd. Een ortho-k lens is opgebouwd uit verschillende curves, maar we concentreren ons vandaag alleen op de meest centrale curve: de BCR. De Basis Curve Radius zo genoemd. Wat we moeten weten over deze curve zijn 2 dingen: 1) deze curve corrigeert de sterkte. 2) deze curve bevat een regressiefactor.


Ik zal beginnen om uit te leggen wat een regressiefactor is. Ortho-k is een correctie middel dat fluctuerend is. Dat wil zeggen dat, op het moment dat de lens ‘s morgens van het oog gehaald wordt, het oog de natuurlijke drang zal hebben om terug te gaan naar zijn natuurlijke vorm. Dit is wat we regressie noemen. Uit onderzoek is gebleken dat dit gemiddeld genomen 0.63 dpt* per dag is. Vandaar dat de waarde per leverancier verschilt en dat de een kiest voor 0.50dpt en de ander voor 0.75 dpt.

In mijn voorbeeld zal ik een waarde aanhouden van 0.75 dpt omdat ik dit gewend ben vanuit de praktijk. Maar wat doet deze waarde nou met de BCR? Deze waarde maakt de BCR 0.15 vlakker dan de doel radius (denk hierbij aan de vuist regel; elke 0.05mm = 0.25 dpt). Dus stel we hebben een oog dat een doelradius 8.20 heeft om tot een plansterkte te komen, dan zal de lens 8.35 als BCR hebben. De sterkte die te veel is bij het dragen van de lenzen op het oog (door toedoen van de traanlaag) wordt op de voorzijde van de lens gecorrigeerd met +0.75. Dit wil zeggen dat de client die een ortho-k-lens draag prima kan zien met deze lenzen in. Daar komt wel een grote "maar" om de hoek kijken. Dit werkt alleen als er een goede topografie en een goede initiële refractiesterkte gebruikt is bij de berekening van de lenzen.


En daar komt de ROL om de hoek kijken. De ROL is dus een heel fijn controle middel om te kijken of die 2 componenten juist zijn ingevoerd. Zijn ze beiden goed, dan zul je bijna altijd rond plano meten met de lens op het oog. Meet je er 1.25 dpt overheen, dan vertelt de ROL jou dat je BCR onjuist is voor dit oog en dat je opnieuw moet gaan kijken naar je topografie of je refractiesterkte. Vandaar is het advies om de ROL uit te voeren bij het afleveren van de lens als extra check of alles goed is uitgevoerd.

 

Een van de vragen met betrekking tot de ROL was moet je dit dan bij elke controle uitvoeren? Nee, dit is niet noodzakelijk. Maar het kan je heel goed helpen bij een trouble shooting van een controle. In het voorbeeld van onze klant, die na 1 jaar lenzen dragen terugkomt op controle, je meet -1.00 dpt zonder de lenzen op het oog om 12.00 uur.  Welke verandering ga je bij de nieuwe lenzen doorvoeren? Sagitta verlagen of BCR vlakker maken? De ROL kan jouw hier uitsluitsel geven of de BCR goed is. Plaats de lens op het oog en doe een overrefractie. Zit deze rond de plan, dan is er een goede kans dat verlagen van de sagittale hoogte de oplossing is. Meet je ook -1.00 met de lens op het oog, dan heeft deze persoon inderdaad meer sterkte nodig en kunnen we met een gerust hart de BCR vlakker maken.

 

Te bedenken dat deze serie uit de jaren 80 komt was Optimus Prime met zijn woorden de tijd ver vooruit.

Dus laten we zijn adviezen te harten nemen en trek samen met mij mee ten strijden tegen ‘de slechteriken’ van de ortho-k passingen en ROL OUT!

                                                           

Reacties op dit artikel

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.