Logo Contactlensinside
ContactlensInside - Editie 3/2022

International Myopia Conference (IMC) Rotterdam 4 t/m 7 september 2022

Inside myopie


Het tweejaarlijkse IMC-congres vond dit jaar, na een jaar uitstel door COVID, plaats in Rotterdam. In de basis een congres waar vooral de klinische onderzoekers hun laatste bevindingen presenteren. Drie jaar geleden in Tokyo waren de specialisten uit de praktijk op 1 hand te tellen. Maar dit jaar heb ik behoorlijk wat collega’s uit de praktijk gezien en ontmoet. Mooi om te zien hoeveel mensen de kans grepen om het congres te bezoeken nu het in eigen land werd georganiseerd door Professor Caroline Klaver en haar team van het Erasmus MC.

“Myopie is een groeiend probleem en dit moeten we vrij letterlijk nemen.”. Dit is hoe Eef van der Worp tijdens zijn podcast “Verziend” altijd opent1. Indien u deze nog niet heeft beluisterd, ik beveel hem warm aan. Dit groeiende probleem blijkt ook weer uit de meest recente cijfers die tijdens het IMC werden gepresenteerd. Zo is de prevalentie van myopie onder schoolkinderen in de UK de laatste 50 jaar verdubbeld, is naar schatting in Nederland nu bijna 1 op de 4 13-jarigen myoop (Generation R), gebruikt 51% van de baby’s tussen de 6 en 11 maanden al dagelijks een touchscreen en is in sommige delen van Azië hypermetropie al bijna helemaal uit het straatbeeld verdwenen. De complicaties van (hoge) myopie zijn ons natuurlijk bekend: hogere kans op (blijvende) slechtziendheid op latere leeftijd2.

Nu er steeds meer bekend is over de mechanismen achter myopie, wordt er ook steeds meer innovatief onderzoek gedaan naar het vroegtijdig opsporen ervan. Want, voorkomen is beter dan genezen, zou Erasmus zelf gezegd hebben. Zo wordt er gewerkt aan speciale technieken met OCT en funduscamera’s. Sommige bevindingen in bepaalde lagen van het netvlies kunnen een indicatie geven van de snelheid van de progressie van de myopie, of zelfs myopie voorspellen wanneer deze nog niet aanwezig is. Dit zou er in de toekomst voor kunnen zorgen dat we eerder kunnen starten met gericht behandelen, waardoor de progressie beter kan worden afgeremd.

Onder de behandelmethoden raakt er steeds meer bekend over de toegevoegde waarde van combinatietherapieën. Lage dosis atropine in combinatie met contactlenzen of brillenglazen laat vrijwel altijd een betere werking zien dan stand-alone behandelingen. Geweldig natuurlijk als we onze behandelingen nog effectiever kunnen maken en nog betere resultaten kunnen behalen. Het stelt ons echter ook voor uitdagingen die ik zelf in de praktijk steeds meer tegenkom en waar ik tijdens het congres nog een goed gesprek over had met een optometrist/orthoptist uit de tweede lijn. Hoe zorgen we ervoor dat we als behandelend specialisten in de eerste lijn in contact blijven met de tweede lijn (en vice versa) over de kinderen die 2 therapieën krijgen. Even bellen is in de praktijk lastig, want agenda’s en spreekuren zijn altijd overvol. Communiceren via e-mail brengt weer veiligheids- en privacyvraagstukken met zich mee. Dan is het handig om goede banden te hebben met de professionals in je directe omgeving. Allicht lukt het om een keer met elkaar om de tafel te zitten (al dan niet digitaal) om samen te kijken naar hoe intercollegiaal overleg over kinderen met combinatie therapie goed, veilig en efficiënt kan gebeuren.

De noodzaak van dit congres en de aanhoudende aandacht voor dit onderwerp bleek maar weer uit de presentatie van Gerlof du Bois. Gerlof is voorzitter van de patiëntengroep Hoge Myopie van de Oogvereniging3. De leden bestaan uit mensen met -6 dpt en hoger, of ouders van kinderen met een dergelijke sterkte. Hij gaf een presentatie over de resultaten van een onderzoek onder de leden van de patiëntengroep. De wensen van de groep zijn onder andere: meer tijd voor consulten, duidelijker zijn over risico's en behandelopties en meer multidisciplinaire samenwerking. Daarnaast is er een grote wens voor internationale richtlijnen en het sneller en vaker benoemen van patiëntenorganisaties waar hoog myopen in contact kunnen komen met lotgenoten.

“Iedere dioptrie telt” is al jaren het devies. Tijdens de afgelopen dagen werd deze quote veelvuldig aangehaald met vervolgens de toevoeging “Ieder kind telt”. Voor de toekomst verwacht ik nog meer persoonlijke, maatwerk behandelingen en meer opties voor het extra vroegtijdig opsporen van myopie. Hierover gaan we in 2024 in China vast meer horen, tijdens de volgende editie van de International Myopia Conference. Ik begin vast met sparen!

Referentie:

  1. https://www.online-radio.nl/podcast/verziend-de-myopie-podcast
  2. Tideman JWL, Snabel MCC, Tedja MS, et al. Association of Axial Length With Risk of Uncorrectable Visual Impairment for Europeans With Myopia. JAMA Ophthalmol. 2016;134(1:1355–1363. doi:10.1001/jamaophthalmol.2016.4009
  3. https://www.oogvereniging.nl/2021/07/lancering-nieuwe-patientengroep-voor-mensen-met-sterke-bijziendheid/

Karin van Hees-Teuben

Karin voltooide in 2010 haar studie optometrie aan de Hogeschool Utrecht en is sindsdien werkzaam bij Lens. Hier combineert ze haar passies voor (vormstabiele) contactlenzen en myopie controle. Ook neemt ze de stagebegeleiding voor haar rekening. Sinds maart 2015 versterkt ze, naast haar werk bij Lens, ook regelmatig de poli Oogheelkunde van het Sint Antonius Ziekenhuis. Sinds september 2018 is ze voorzitter van de Commissie Contactlenzen van de OVN. Deze commissie heeft o.a. als doel het verbeteren van de kwaliteit van contactlensaanpassingen-en controles in Nederland. Ook is ze regelmatig spreker op (inter)nationale congressen. Naast haar passie voor ogen is ze een fanatiek hardloopster met een voorliefde voor ultramarathons. Het ultieme doel: Een 250km lange race op Antarctica, de koudste woestijn ter wereld.

Meer van Karin van Hees-Teuben
Opslaan als PDF
Reacties op dit artikel

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.