Logo Contactlensinside
ContactlensInside - Editie 4/2021

Visuele sneeuw

Inside de wetenschap


Een aantal weken geleden werd ik gevraagd of ik een artikel voor de Kersteditie van ContactlensInside wilde schrijven. Als ik aan Kerst denk, denk ik aan sneeuw. Ik snijd een onderwerp aan wat niet direct met contactlenzen te maken heeft, maar wellicht wel een onderwerp waar je de symptomen van herkent. Ik heb deze klachten het afgelopen jaar vaker gehoord, maar wist niet goed wat ik hier mee moest. “Ik zie pixels/flikkeringen”, “het voorwerp blijft als een (witte) waas in beeld hangen nadat ik weg kijk”, “ik zie kleurenpatronen op de muur”, zijn enkele voorbeelden. Ik ben in de literatuur gedoken wat deze verschijnselen betekenen en of ik mijn cliënt hierbij verder kan helpen. 
De bovenstaande symptomen passen bij: Visuele sneeuw of ook wel het visual snow syndrome.

Figuur 1 uit Metzler, A. I., & Robertson, C. E. (2018). Visual snow syndrome: proposed criteria, clinical implications, and pathophysiology. a. Normaal zicht b. visuele snow c. palinopsie (nabeeld) d. floaters, fotofopsie, gekleurd beeld e. nyctalopie (verminderd zicht in de nacht), f. is een combinatie van b, c en d.

De verschijnselen van visuele sneeuw werden voor het eerst in 1995 beschreven door Lui et al. bij een groep van 10 patiënten met een leeftijd tussen de 9 en 67 jaar.1 Het blijkt dat er de laatste jaren pas meer interesse is in dit onderwerp. Waar komt het vandaan en hoe vaak komt dit voor?  In 2020 is in Engeland onderzoek gedaan naar de prevalentie van visuele sneeuw. 1015 personen hebben deelgenomen aan een onderzoek middels een enquête via een online rekrutering, waarvan 38 symptomen hadden die hierbij pasten.2 Hoe groot is dan de kans dat je dit tegenkomt in je praktijk? Even rekenen: Stel je hebt 8 (contactlens)controles per dag, volgens het bovenstaande onderzoek zouden (als we de cijfers generaliseren voor onze praktijk) 1 op de 27 personen symptomen hebben van visuele sneeuw. In een fulltime werkweek zou je dus 1,5 persoon met visuele sneeuw kunnen tegenkomen.  

Metzler & Roberston (2018) spreken over een primaire en secundaire visuele sneeuw in hun case reports. Bij een primaire visuele sneeuw wordt geen directe oorzaak gevonden. De symptomen zijn mogelijk altijd aanwezig geweest of hun cliënten waren bekend met migraine of tinnitus. De secondaire variant ontstond na een (hoofd)trauma of drugsgebruik (zelfs nog maanden na het gebruik).3 Wat een oorzaak zou kunnen zijn is nog steeds niet helemaal bekend. Er wordt vaker onderzoek naar gedaan, maar nog niet alle puzzelstukjes zijn verzameld voor een compleet beeld. Vaak levert (neurologisch-) oogheelkundig en neurologisch onderzoek weinig op. Visuele sneeuw behandelen wordt dan ook moeilijk. Indien er sprake is van migraine kan hiervoor medicatie voorgeschreven worden, maar een (medicamenteuze) behandeling voor visuele sneeuw is nog niet op de markt. Vooralsnog wordt visuele sneeuw niet direct gerelateerd aan progressieve oogheelkunde of neurologische aandoeningen.4

Praktijktip: Pluis tijdens de anamnese uit of het om vlekken gaan die passen bij visuele sneeuw of vlekken die passen bij vertroebeling in het glasvocht. Uit ervaring weet ik dat deze beschrijvingen soms dicht bij elkaar liggen en dan wil je geen symptomen van een retinadefect of retinaloslating over het hoofd zien (die je dan bij plotselinge veranderingen naar een optometrist of oogarts moet verwijzen).

Referenties:
1 Liu, G. T., Schatz, N. J., Galetta, S. L., Volpe, N. J., Skobieranda, F., & Kosmorsky, G. S. (1995). Persistent positive visual phenomena in migraine. Neurology, 45(4), 664-668.
2 Kondziella, D., Olsen, M. H., & Dreier, J. P. (2020). Prevalence of visual snow syndrome in the UK. European journal of neurology, 27(5), 764-772.
3 Metzler, A. I., & Robertson, C. E. (2018). Visual snow syndrome: proposed criteria, clinical implications, and pathophysiology. Current neurology and neuroscience reports, 18(8), 1-9.
4 Traber, G. L., Piccirelli, M., & Michels, L. (2020). Visual snow syndrome: a review on diagnosis, pathophysiology, and treatment. Current opinion in neurology, 33(1), 74-78.

 

Kernpunten in dit artikel
  • Lees je in over de symptomen van visuele sneeuw.
  • Maak de anamnese zo compleet mogelijk: denk dus aan migraines, tinnitus, hoofdtrauma en indien je je comfortabel genoeg voelt om de vraag te stellen, kun je drugsgebruik in het verleden uitvragen.
  • Denk als laatste stap eraan dat dit uiteindelijk niet jouw vakgebied is en mogelijk een verwijzing naar de huisarts op zijn plek staat nadat jij alles op jouw terrein hebt gecheckt. 

Imke Jacobs

Imke Jacobs is 26 jaar oud. In 2018 heeft zij de deeltijd optometrie opleiding afgerond. Sindsdien is zij werkzaam in zowel de optiek (bij Jongen opticiens in Heerlen) als in het ziekenhuis (Eyescan Sittard). Beide kanten van het optometrievak triggeren haar. Daarnaast vind zij het leuk om zich in de literatuur te verdiepen en te delen wat zij geleerd heeft. 

Meer van Imke Jacobs
Opslaan als PDF
Reacties op dit artikel

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.