Logo Contactlensinside
ContactlensInside - Editie 4/2021

NUVO helpt optiek aan nieuwe instroom

Inside de NUVO


De NUVO heeft samen met de optiekscholen, het UWV en de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven) het mogelijk gemaakt dat er meer mensen in de optiek instromen.

Voor het eerst is het nu mogelijk om mbo deelcertificaten voor de optiek te halen. Allereerst is een deelcertificaat assortimentsbeheer en assisteren bij refractie ontwikkeld. Daarbij doe je alvast in 3 maanden een deel van de optiekopleiding. Zo kan je zien of de optiekopleiding iets voor je is. Je kan daarna doorstromen in de reguliere opleiding voor opticien, waarbij je het onderdeel assortimentsbeheer en assisteren bij refractie niet meer hoeft te doen.

Initiatief Het initiatief voor het deelcertificaat is genomen door de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven), de NUVO, en de optiekscholen. Deze partijen hebben een werkgroep opgericht die dit voor elkaar heeft gekregen. De wens was om een deelcertificaat te maken dat mbo-geldig is, speciaal voor de optiek. Waarom? “De optiek heeft te maken met een personeelstekort”, aldus Bas de Nes. “En dat tekort gaat steeds groter worden, het is een structureel probleem. We horen van de scholen dat de instroom in de optiekopleiding terugloopt. Daar moeten we dus wat aan doen. Aan de andere kant weten we ook dat de optiek heel interessant is voor zij-instromers. Zo’n 25% van de werknemers in de optiek is een zij-instromer. Dus dit is een belangrijke doelgroep om op in te springen.”

Opleiding gestart Om werkzoekenden te interesseren voor de optiek is samenwerking gezocht met het UWV. Voordeel van deze samenwerking is enerzijds dat we op deze manier konden zorgen voor bekendheid van de optiekbranche bij het UWV, maar daarnaast betaalt het UWV een deel van de opleidingskosten en kunnen de kandidaten met behoud van uitkering aan de slag bij de werkgever. Het UWV heeft kandidaten geleverd, waarna de NUVO aan de slag is gegaan om deze kandidaten te plaatsen bij werkgevers. We zijn blij met alle optiekondernemers die zich hiervoor hadden aangemeld! Vier optiekscholen (Deltion, DHTA, Summa en Zadkine) zijn medio november gestart met de opleiding voor deelcertificaat. En we zijn er trots op dat we ruim 30 kandidaten hebben kunnen plaatsen. Los van de kandidaten die via het UWV deelnemen, starten ook enkele andere deelnemers aan de opleiding voor deelcertificaat.

NUVO

De Nederlandse Unie Van Optiekbedrijven (NUVO) is de brancheorganisatie in de optiek en vertegenwoordigt een groot deel van alle optiekwinkels in Nederland. Daarmee is de NUVO dé werkgevers- en ondernemersorganisatie voor en door optiekbedrijven. De organisatie biedt individueel voordeel aan de leden, maar behartigt ook de collectieve belangen.

Meer van NUVO
Opslaan als PDF
Reacties op dit artikel

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.