Logo Contactlensinside
ContactlensInside - Editie 4/2021

Linda in de praktijk

Inside de praktijk uit


Mijn vrouw heeft tijdens de afgelopen zomervakantie de Linda gelezen. Dat is op zich niet zo raar, want heel veel vrouwen lezen in de zomervakantie de Linda. Zij ook. Elke jaar weer. Buiten het vakantieseizoen komt ze er niet aan toe, want dan zijn daar altijd de kinderen, het huishouden, werk, de boodschappen, de kinderen die naar school moeten, de kinderen die naar de sportclubjes moeten en die andere kinderen, die komen “afspreken” met jouw kinderen. Het klinkt zo zakelijk en overzichtelijk. Afspreken. Maar in de werkelijkheid ziet het huis er rond vijf uur, wanneer het afspreekkind weer is opgehaald door een ouder die wel een rustige middag heeft gehad, uit als een terroristenwoning in Kabul, waar net een Amerikaanse drone overheen is gegaan. Een grote chaos! Elk speelgoedje is uit de kast gehaald, maar natuurlijk nooit voor vijf uur weer teruggelegd. Aan elk spelletjes is begonnen, maar na drie keer gooien met de dobbelsteen als zijnde “saai” weer opzijgeschoven. Opruimen is een woord dat in groep 3 t/m 6 denk ik nooit wordt aangeboden tijdens de woordenschat les. Dus wat mij betreft heeft mijn vrouw zo’n Linda-vakantie dan ook wel verdiend. 
Tijdens deze vakantie begon mijn vrouw, vlak voordat ze wilde deelnemen aan de aqua gym, ineens over de hygiëne van haar contactlenzen. Sinds een halfjaar heb ik haar ook zover gekregen dat zij haar bril is gaan afwisselen met daglenzen. Ideaal voor tijdens haar werk in de zorg. Ruim anderhalf jaar lopen ze daar nu de volle acht uur met een mondmasker voor en in combinatie met haar bril gaf dat geen optimaal zicht. Mist en condens. Probeer dan maar eens een kloppende ader te vinden voor het aanleggen van een infuus. 
Maar nu begon zij tijdens het insmeren van mijn rug met factor 30 ineens over die hygiëne. Dat er parasieten in het zwembadwater zitten en dat zij daar straks tussen gaat aqua joggen. Dat zij altijd haar handen wast voordat zij haar contactlenzen in en uit doet, maar dat Petra het handenwassen bijna fataal is geworden. Mijn eerste gedachte was, wie is Petra? Maar na het doorbladeren van een uitgelezen Linda van mijn vrouw, omdat er altijd van die mooie reclamefoto’s in staan, kwam ik er al vrij snel achter dat in de Linda het elkaar tutoyeren regel nummer 1 is. Minister President Rutte noemen we Mark, professor en universiteitshoogleraar Dijkgraaf noemen we Robbert en mocht er in de Linda ooit een fotoreportage met de Paus in de nieuwste mode verschijnen, weet ik zeker dat ze hem Frans noemen. Maar die Petra dus, die raakte in 2018 haar oog kwijt omdat er tijdens de zomervakantie van een paar jaar daarvoor een amoebe achter haar contactlens was gaan nestelen. Eenmaal een lekker plekje gevonden te hebben, is deze eencellige eukaryoot haar hoornvlies op gaan eten. Resultaat: Petra moet één oog missen. Ik voelde paniek in de insmeervingers van mijn vrouw en met een ongeruste blik keek zij naar onze spelende kinderen tussen al die parasieten in het water. 
Oogarts Loes – voor de niet Linda-lezer, Drs. L. van den Borne, oogarts in het OLVG, gespecialiseerd in medische retina, voorsegmentchirurgie, echografie en ooglidchirurgie – legde in Linda-woorden uit wat je vooral niet moet doen met contactlenzen. “Daglenzen draag je een dag en maandlenzen niet langer dan een maand. Was altijd goed je handen voordat je de contactlenzen in of uit gaat doen. Zorg voor de juiste contactlensvloeistof die bij jou en het soort contactlenzen dat je draagt past. Vermijd de drogisterij, want je hebt iemand nodig die af en toe de vinger aan de pols houdt.” Ik had het zelf niet beter kunnen uitleggen, behalve misschien een oogje in het zeil houden. Maar de Linda-lezers zijn dankzij dokter Loes op de hoogte van de mitsen en maren van dit mooie product. 
“Aqua gym! Aqua gym!” hoorde ik Manuel, hoofd van de entertainment roepen vanaf de andere kant van het zwembad. Mijn vrouw keek mij vragend aan. “Toe maar”, was mijn antwoord op deze blik. “Vanavond gooien we deze daglenzen weg en morgen beginnen we weer aan een fris en schoon setje. Daar houden amoeben namelijk niet van.”

Alfred Kuiper

Alfred Kuiper is een bijna 40'er met zijn VWO-diploma op zak,  die via het werken in hotels en op de lucht- haven Schiphol als assistent bij Visser Contactlenzen is terechtgekomen, eerst bij het VUmc en sinds kort bij optilens op de Munt in Amsterdam. Grootste passie? Schrijven. Hij hoopt ooit nog eens een boek uit te kunnen brengen. Met Simon Carmiggelt als grootste voorbeeld.

Meer van Alfred Kuiper
Opslaan als PDF
Reacties op dit artikel

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.