Logo Contactlensinside
ContactlensInside - Editie 4/2021

Een Valse Belofte

Inside vormstabiele contactlenzen


Fabrikanten van vormstabiele contactlenzen hebben de afgelopen tien jaar een welkome impuls gekregen voor hun bedrijf, wat misschien in tegenspraak lijkt met de voorspelling van enkele jaren geleden dat de industrie voorbestemd was voor de geschiedenisboeken.

De industrie heeft levensreddende boosters in de arm ontvangen, die zijn uitgekomen in de vorm van een renaissance van interesse in scleralenzen en een ontluikende interesse in het gebruik van Orthokeratologie als middel om de progressie van myopie bij kinderen te vertragen.

We mogen echter niet op onze lauweren rusten, deze nieuwe ontwikkelingen zijn welkom, vooral omdat ze winstgevender zijn voor zowel fabrikanten als het beroep. Maar ze kunnen heel goed het feit maskeren dat het fundament van de vormstabiele contactlenzen de corneale lensactiviteiten zijn en dat deze sector langzaam achteruitgaat. De reden dat het traag gaat, is dat de gemiddelde vormstabiele contactlens langer meegaat dan de gemiddelde zachte contactlens.

Een groot deel van de activiteiten van de gemiddelde fabrikant, bestaat uit vervangende lenzen. Deze is in de loop der jaren het fundament geworden voor het voortbestaan ​​van de sector. Zelfs vormstabiele contactlensdragers verdwijnen uiteindelijk in de loop van de tijd, en uiteindelijk zal deze bron van routinematige vervangingsactiviteiten ook opdrogen, als deze niet wordt aangevuld.

Evolutie is onvermijdelijk
Als we van mening zijn dat evolutie onvermijdelijk is en deze modaliteit zijn tijd heeft gehad, dan was het overlijdensbericht van Nathan Efron in 2010 voor de sector waarschijnlijk terecht. Zeker, veel van zijn voorspellingen zijn uitgekomen, maar net als bij klimaatverandering hebben we misschien nog tijd om dingen te veranderen.

De meeste van de 10 redenen die hij in zijn overlijdensbericht gaf, vallen buiten het bereik van het gemiddelde fabrikant om te kunnen verhelpen. De uitgebreide reclame voor de sector van zachte contactlenzen, de verbetering van hun ontwerpen en de beschikbaarheid van parameters hebben allemaal potentiële vormstabiele contactlensdragers weggenomen, en kleinere fabrikanten kunnen niet concurreren op die investeringsschaal.

Het gevreesde uitvalpercentage
Ondanks de ontwikkelingsbudgetten van meerdere miljoenen dollars en zelfs grotere marketingbudgetten, worden de fabrikanten zachte contactlenzen die worden gemaakt met de spuitgietmethode, nog steeds achtervolgd door de vloek van het gevreesde uitvalpercentage. Elk jaar stopt ongeveer 25% van de dragers met hun producten, dus het product schiet ergens onderweg duidelijk tekort! Het is alleen de aanwezigheid van de eerdergenoemde marketinguitgaven van meerdere miljoenen dollars die elk jaar nieuwe dragers in de lekkende emmer gieten.

Teruggaand naar de typische vormstabiele contactlensdrager. Eenmaal over de eerste hindernis van aanpassing, zullen ze soms tientallen jaren in het product blijven, ze zullen een beter zicht krijgen, lagere kosten voor hun slijtage en zullen ook betere resultaten krijgen als het tijd is om overgang naar een vorm van correctie voor presbyopie. Maar deze boodschap lijkt niet te resoneren bij beoefenaars. Het is al te gemakkelijk om een ​​doos kant-en-klaar te leveren en dan te hopen dat ze niet naar het internet migreren. Zelfs wanneer de aanpasser een drop-out van een zachte lens krijgt, is de kans groter dat hij een andere disposable lens probeert dan dat hij een vormstabiele voorstelt.

Het comfortprobleem
Het aanvankelijke comfort is altijd de barrière geweest die een patiënt moet overwinnen om de hierboven beschreven voordelen op lange termijn van vormstabiele contactlenzen te kunnen plukken. Als deze barrière zou kunnen worden verlaagd of zelfs verwijderd, dan zouden er misschien voldoende nieuwe dragers van vormstabiele contactlenzen kunnen worden toegevoegd, om niet alleen die ouder wordende dragers in evenwicht te brengen, maar zelfs om het totaal in de toekomst te laten groeien!

Ontwikkeling in modaliteiten
Als we kijken naar de hoeveelheid ontwikkeling en verbetering die de afgelopen tien jaar heeft plaatsgevonden in Orthokeratologie en sclerale ontwerpen, zien we dat het meeste daarvan heeft plaatsgevonden bij kleinere fabrikanten, niet bij multinationals. Het is niet eerlijk om te zeggen dat de industrie niet in staat is tot creativiteit en ontwerpinnovatie. De huidige marktleidende sclerale en Ortho-K-ontwerpen zijn nu misschien in het bezit van multinationals, maar ze danken hun ontstaan ​​aan individuele fabrikanten die samenwerken met beoefenaars om deze sector van de industrie te laten groeien als antwoord op een duidelijke behoefte aan producten die beter aansluiten bij de behoeften van de patiënt.

Als deze ervaring en ondernemersvaardigheid nu wordt omgezet naar vormstabiele lenzen, kunnen we dan misschien het aanvankelijke comfortprobleem overwinnen?

Volgens sommigen is het antwoord daarop volmondig ja.

Oude technologieën
In een kleine online-enquête die ik onlangs heb gehouden, gebruikten de meeste laboratoria dezelfde cornea-lensontwerpen die ze 20-30 jaar geleden gebruikten. Oorspronkelijk hadden deze lenzen een diameter van ongeveer 9,00 mm om beweging mogelijk te maken en de traanpomp te laten werken. Moderne materialen zijn niet langer afhankelijk van deze actie, er kan meer dan voldoende zuurstof door het materiaal stromen om aan de behoefte van het hoornvlies te voldoen.

Lens met een diameter van 9,50 mm op het oog

Haalbare opties
We weten dat Ortho-K-lenzen comfortabeler zijn dan reguliere vormstabiele contactlenzen. Ze zijn groter. Ze rusten op de mid-periferie, die minder gevoelig is dan het centrale hoornvlies, ze veroorzaken minder ooglidgevoel en ze bewegen minder, wat ook het bewustzijn vermindert.

Bestaande vormstabiele contactlenzen die in de loop der jaren tolerantie hebben ontwikkeld, zijn misschien blij met de huidige ontwerpen, maar als de modaliteit wil overleven, moeten we het comfortprobleem aanpakken en moderne vormstabiele contactlenzen een haalbare optie maken voor zowel nieuwe dragers als de groeiende populatie van zachte contactlensdropouts.

Er zijn in de loop der jaren intralimbale ontwerpen beschikbaar geweest van verschillende laboratoria, maar de meeste hebben nooit enorm succes gehad. Het kan zijn dat weinig beoefenaars voldoende gemotiveerd waren om de vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn om een ​​iets ander fluoresceïnepatroon te interpreteren, of het kan een gebrek aan inspanning van de kant van de fabrikanten zijn geweest om de voordelen te verkopen die een grotere diameter zou kunnen brengen.

Aangepaste vormstabiele contactlensontwerpen


11,20 mm diameter lens op oog

Meer recentelijk echter, met de groeiende belangstelling voor Ortho-K en scleraal gebruik, samen met verbeterde instrumentatie zoals topografie en OCT, zijn sommige aanpassers begonnen hun vormstabiele contactlensontwerpen aan te passen. Een zo'n aanpasser is Hans Bleshoy uit Denemarken, die zijn eigen sclerale en Ortho-K-lenzen ontwerpt en deze praktijk heeft uitgebreid naar reguliere vormstabiele contactlenzen.

In plaats van kleine hoeveelheden astigmatisme van het hoornvlies te negeren, zal Hans een torisch achteroppervlak ontwerpen om de lens beter op het oogoppervlak te laten aansluiten. De lensdiameter is iets kleiner dan HVID om een ​​lichte beweging mogelijk te maken voor het verwijderen van debris achter de contactlens, en om de interactie met het bovenste ooglid te minimaliseren.

Hans zegt nu dat het comfort vergelijkbaar is met dat van een zachte lens binnen een uur dragen, maar toch is het zicht helderder en stabieler dan met zelfs de meest geavanceerde gegoten lens. Het blijkt succesvol te zijn bij zowel zachte contactlens dropouts, als bij nieuwe lensdragers, vooral nu het verkrijgbaar is in het Optimum Infinite materiaal.

De aanpastijd wordt niet verlengd. Hans heeft een algoritme ontwikkeld waarmee zonder gebruik van een aanpasset basisinformatie van de topograaf kan worden geladen en contactlenzen kunnen worden besteld. Elke contactlens is daarom op maat ontworpen en de eerste contactlens die de patiënt ervaart, is geoptimaliseerd voor zowel comfort als zicht.

Zicht en comfort verbeteren
Deze contactlenzen worden niet alleen gebruikt als probleemoplosser, het is de filosofie van zijn praktijk om te proberen het zicht en comfort bij elke gelegenheid te verbeteren, zelfs als de patiënt zou kunnen beweren tevreden te zijn met hun bestaande product. Door bij elk nazorgbezoek kleine stapsgewijze verbeteringen in materialen en ontwerp aan te bevelen, wordt de loyaliteit van de patiënt verbeterd, is uitval minimaal en zijn verwijzingen alledaags.

Als je erover nadenkt, dit is wat specialisten al jaren doen met brillen. Na elk onderzoek verwacht de klant te worden geïnformeerd over de nieuwste multifocale glazen, met een hoge index of meekleurende brillenglazen, afhankelijk van hun behoeften. Als dit niet was gebeurd, zouden de klanten nog steeds allemaal ronde-segment bifocale brillenglazen dragen.

Om dit soort verandering in attitude te laten plaatsvinden, is een zekere mate van educatie nodig, maar het is mijn ervaring dat de meeste behandelaars hongerig zijn naar nieuwe producten die oplossingen bieden voor hun patiënten. We hebben gezien wat er in relatief korte tijd met de markt kan gebeuren sinds de introductie van nieuwe sclerale en Ortho-K-technologieën.

Martin Conway

Martin Conway heeft zijn opleiding gedaan bij City College London. Van 2009 tot en met 2010 was hij verbonden aan de Ciba Practice Academy. Vanaf 2011 werkt hij bij de afdeling Profesional Services van Contacmac.

Meer van Martin Conway
Opslaan als PDF
Reacties op dit artikel
Karel de Vries / 30 december 2021 - 11:49 uur

Als contactlensspecialisten zelf eens ervaren hoe comfortabel het is om vormstabiele contactlenzen te dragen, na een een indraagperiode, met optimaal zicht dan zouden meer mensen HGP lenzen dragen. Ik heb 50 jaar ervaring met de evaluatie van pmma- naar HGP materiaal.
Mijn cornea radii zijn al die jaren niet veranderd door het dragen van vormstabiele cl. Belangrijkste is de verversing van de traanfilm onder de contactlens. Een goede trechteropening die dat mogelijk maakt. Voldoende beweging van de contactlens. Minder risico op ontstekingen etc.