Logo Contactlensinside
ContactlensInside - Editie 4/2021

Corneawappies

Inside een praktijkcasus


Laten we het hier nou niet over coronawappies gaan hebben. Dan ga ik liever een avondje dansen met Janssen! Mensen geloven deze dagen in gekke dingen. 5G magnetische vaccinaties, microchips, “fake news”. Even een rondje Dr. Google, YouTube en Facebook en we denken precies te weten wat we mankeren en hoe we het zelf op kunnen lossen. Met regelmatig alle gevolgen van dien. 

Mijn cliënten komen ook steeds “beter” voorbereid op hun afspraken. Soms is dat prettig, met een beetje voorkennis kunnen we ze ingewikkelde dingen makkelijker uitleggen. Maar regelmatig spendeer ik ook een hele afspraak aan het weerleggen van gekke internetweetjes. Zo was er ooit een dame die ervan overtuigd was dat haar levensverwachting jaren korter was geworden sinds haar diagnose keratoconus. Of die man die zeker wist dat de lichtvlekken die hij soms zag (oculaire migraine) afkomstig waren van engelen. In dat laatste geval heb ik het trouwens maar opgegeven. I know a lost cause when I see one.

Met de beste bedoelingen, proberen cliënten zichzelf soms te helpen zonder eerst professioneel advies in te winnen. Laatst had ik mevrouw A. in de stoel, een nieuwe cliënte. Een dame van in de 60, licht hypermetroop, en tevreden met haar zachte maandlenzen van een andere contactlenspraktijk. Ze had al jaren last van een gevoelige gehoorgang en na veel uitproberen kreeg ze van haar arts prednisolon druppeltjes voor als het weer op zou spelen. Dat gebruikte ze dan af en toe als ze last kreeg.

Op het flesje van deze druppels stond dat het oogdruppels waren, maar haar arts had gezegd dat het ook in haar oor kon. Dus toen mevrouw A. op een ochtend wakker werd met een geïrriteerd oog en na wat spoelen met kraanwater(!!!) het niet over ging, dacht ze ter goeder trouw aan haar oordruppels. Er stond immers op het flesje dat het oogdruppels zijn! Ze druppelde een wattenstokje vol en drukte dat een paar keer tegen de zere plek op haar cornea. En na een paar van deze “behandelingen” druppelde ze voor het slapen gaan een hele druppel in.

De volgende ochtend was de wereld grijs.

Prednisolon is een corticosteroïd en daarmee een ontstekingsremmer. Echter wordt de onderliggende aandoening niet aangepakt. Het wordt ook nog eens ontzettend snel opgenomen door het cornea epitheel. Het wordt vooral voorgeschreven bij niet-infectieuze aandoeningen zoals uveïtis of na een oogoperatie. Het druppelen van de prednisolon bij de vermoedelijk bacteriële of virale infectie van mevrouw A., zette de deur voor het aanwezige micro-organisme wagenwijd open1. Waarschijnlijk nog extra geholpen door het wrijven met het wattenstokje, wat het epitheel vooraf nog meer heeft beschadigd. Binnen een nacht was het hoornvlies grotendeels troebel.

Wekenlange behandeling bij de oogarts volgde, tot er uiteindelijk een groot litteken achter bleef. Aan mij de schone taak met een sclerale lens te redden wat er te redden valt. Het corneatopogram is, zoals te verwachten, nogal een rommeltje. De visus met bril was amper 0.2. Toch wist ik er met een lens, ondanks het grote nasale litteken en ook wat aanwezig cataract, nog een visus van 0.6 uit te persen. In de toekomst zal een cataractoperatie nog wel wat meer visuswinst gaan geven, maar daar is het nu echt nog te vroeg voor. Eerst rust in de tent voor we weer kunnen dansen, met of zonder Janssen.

Referentie
1https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/preparaatteksten/p/prednisolon__in_de_oogheelkunde_

Karin Teuben

Karin Teuben voltooide in 2010 haar studie optometrie aan de Hogeschool Utrecht en is sindsdien werkzaam bij Lens Utrecht. Hier combineert ze haar passies voor (vormstabiele) contactlenzen en myopie controle. Ook neemt ze de stagebegeleiding voor haar rekening. Sinds maart 2015 versterkt ze, naast haar werk bij Lens, ook regelmatig de poli Oogheelkunde van het Sint Antonius Ziekenhuis. Ze werkte mee aan lezingen op ‘Hét congres vormstabiel’ in 2017 en het NCC 2018. Sinds september 2018 is ze voorzitter van de Commissie Contactlenzen van de OVN. Deze commissie houdt zich o.a. bezig met het opstellen van protocollen en informed consents voor het dragen van contactlenzen en het geven van scholingen. Naast haar passie voor ogen is ze een fanatiek hardloopster met een voorliefde voor ultramarathons. Het ultieme doel: Een 250km lange race op Antarctica, de koudste woestijn ter wereld. www.kr4deserts.com.

Meer van Karin Teuben
Opslaan als PDF
Reacties op dit artikel

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.