Logo Contactlensinside
ContactlensInside - Editie 4/2021

Beste Wensen voor een nieuw Contactlensjaar

Inside de bestuurskamer


Beste contactlensspecialisten,

We kijken terug naar een speciaal jaar. We zitten dit jaar nog steeds in het Coronatijdperk waarin online vergaderen, overleg en winkelen een niet weg te denken item werd.   

Hèt Congres Back to Base
Het ANVC bestuur stond voor belangrijke beslissingen. Begin van het jaar hebben we de keuze moeten maken om Hèt Congres niet door te laten gaan, maar zochten al snel verder om een online congres te organiseren. Inmiddels kunnen we terug kijken op een succesvol congres waar we veel positieve reacties op kregen. Vooral dank aan bestuursleden Wilfred de Jong, Sjoukje Bouwhuis, Hans Kloes en Bastiaan van Veen, die vele uren in de organisatie hebben gestoken in samenwerking met Susan van het organisatiebureau Crawfield.

Samenwerking
Een van de items in Hèt Congres was myopiemanagement, met als belangrijkste boodschap: zoek de samenwerking op, maak duidelijk welke schakel jij in kan vullen en welke disciplines nodig zijn om voor de klant het juiste management toe te passen. Er heerst nog steeds een soort vrees om je contactlensklant kwijt te raken, maar blijf een specialist en informeer je klanten over de mogelijkheden, de klant kan het beter van jou horen dan van je collega en zoek die samenwerking.

Omdenken
Hèt Congres werd afgesloten met presentatie over Omdenken. Ook de contactlensspecialist zal moeten Omdenken. Blijf die specialist, blijf cursussen, congressen en nieuwsbrieven volgen, zodat je je klant het beste aan kan bieden. Een klant weet niet wat er allemaal te koop is, dus in dit geval moet je Omdenken: je moet niet geven waar de klant om vraagt, maar je moet de klant geven wat hij nodig heeft.

KABIZ
Tijdens de ALV hebben we extra aandacht gegeven aan het KABIZ , het Kwaliteitsregister voor de Contactlensspecialisten. Sija Geers gaf een duidelijke uitleg over hoe je studiepunten kan aanvragen. Wat veel contactlensspecialisten vergeten is dat zelfs een overleg onderling ook als leermoment gezien wordt en 1 uur overleg dus ook gewoon weer 1 studiepunt oplevert. De ANVC en het KABIZ zouden graag zien dat er meer contactlensspecialisten zich als kwaliteit geregistreerde contactlensspecialist gaan aanmelden. Ook hier is weer de boodschap: laat zien dat jij DE Contactlensspecialist bent, die niet alleen een diploma heeft behaald, maar ook goed bijgeschoold is over de laatste contactlensontwikkelingen. Kijk ook op de ANVC website naar de vele ANVC-CE-cursussen waar je kennis mee uitgebreid wordt.

Transparante kosten
Eerder vermeldde ik al over steeds meer online winkelen, dit geld ook voor de contactlensbestellingen. Maak in je prijsoverzicht duidelijk wat de kosten zijn voor een onderzoek/contactlenscontrole. Als je deze inzichtelijk maakt voor de klant zie je dat tussen de prijs van contactlenzen in de winkel en online bijna geen verschil meer zit. Maak ook duidelijk aan je klant dat een halfjaarlijkse controle echt noodzakelijk is, en als je deze uitvoert, ook echt serieus uitvoert en documenteert. De klant zal steeds meer begrip hebben voor de prijs van zijn contactlenspakket.

2022: werken aan de contactlensspecialist 2.0
Het ANVC bestuur zoekt naar jou, wil jij ook meedenken om de contactlensspecialist een mooie toekomst te geven? Benieuwd hoeveel tijd er aan een bestuursfunctie zit? We krijgen vaak te horen dat men niet altijd in het bestuur wil. Er lopen per jaar diverse projecten waar iedereen zijn bijdrage aan kan leveren, dus alleen inzetten voor één project is zeker mogelijk. Ben je benieuwd welke projecten? Kijk op onze website. Wellicht kom jij ons team versterken.
De ANVC wenst jullie het allerbeste in het nieuwe jaar en zit weer veel nieuwe kansen   

Graag tot ziens!

 

Bas Molenaar

Bas Molenaar is mede-eigenaar van Oogzorg Bastiaan Optiek in Waddinxveen, waarmee hij is verkozen tot ondernemer van het jaar 2018. Hij is contactlensspecialist vanaf 1980. Vanaf 13 november 2017 is hij bestuurslid van de ANVC en op 17 januari 2018 is hij tot voorzitter gekozen.

Meer van Bas Molenaar
Opslaan als PDF
Reacties op dit artikel

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.