Logo Contactlensinside
ContactlensInside - Editie 1/2021

SIPO - NUVO zet vol in op instroom optiek met nieuwe stichting

Inside de NUVO


Werkgelegenheid en instroom in de optiekbranche zijn altijd al belangrijke pijlers van de NUVO geweest. Het is voor sommige optiekondernemers ook een belangrijke reden om lid te zijn van de NUVO. “In 2019 ontdekten we dat er een kans lag om aanspraak te maken op een flinke reserve vanuit het pensioenfonds. Een reserve die alleen ingezet mocht worden om de werkgelegenheid in de branche te bevorderen”, aldus NUVO-voorzitter Rob Tokkie en NUVO-directeur Bas de Nes. “Die kans hebben we met beide handen aangegrepen.” Trots kunnen we nu melden dat het resultaat hiervan een nieuwe stichting is: SIPO, Stichting Instroom Personeel Optiekbedrijven.

Toen een aantal jaren geleden het Bedrijfstak Pensioenfonds Optiekbedrijven overging naar het BPFD (Pensioenfonds Detailhandel) is er een reserve gemaakt voor werknemers om waar mogelijk eerder te stoppen met werken met behoud van salaris. “Een soort VUT reserve”, legt Rob Tokkie uit. “Deze reserve is opgebouwd uit bijdrages van de werkgevers (50 procent) en de werknemers (50 procent). Dit is in overleg met de vakbonden FNV en CNV afgesproken. In de jaren die volgden bleek dat er eigenlijk maar weinig gebruik werd gemaakt van deze reserve.” Tijdens de overgang van pensioenfondsen is toen afgesproken dat een mogelijk restant van deze reserve eind 2020 zou overgaan in de algemene reserve van het BPFD, tenzij er een andere bestemming voor zou zijn. “In 2019 kwamen we er als NUVO achter dat deze reserve nog bestond”, licht Bas de Nes toe. “Er was nog een flink bedrag over en toen zijn we in gesprek gegaan met het BPFD om te kijken wat de mogelijkheden waren.”

Voorwaarden
“Daaruit bleek dat het geld beschikbaar zou zijn als we er een goede bestemming voor hadden”, vervolgt Rob. “Met als voorwaarden dat deze bestemming in het teken moest staan van werkgelegenheid binnen de branche en dat de vakbonden zouden meewerken.” Werkgelegenheid in de optiekbranche is een belangrijke pijler van de NUVO. “Daar zetten we ons altijd voor in”, aldus Bas. “Denk bijvoorbeeld aan de campagne Word Opticien, en het recent gelanceerde platform ‘Zie wat je kan’. Op deze manier dragen we bij aan de instroom in de optiekopleidingen. Toen we hoorden dat de reserves van uit het pensioenfonds mogelijk besteed konden worden aan de werkgelegenheid in onze branche, zagen we daar direct een kans. We hebben hier vol op ingezet om dit voor elkaar te krijgen.”

Akkoord
“Na langdurig overleg met de vakbonden FNV en CNV zijn we tot een akkoord gekomen”, aldus Rob. “Wij zetten een stichting op van het werkgeversgedeelte van de reserve”, vult Bas aan. “Deze stichting heet SIPO (Stichting Instroom Personeel Optiekbedrijven) en daarmee zetten we vol in op instroom. We hebben daartoe een uitgebreid instroomplan geschreven. Het BPFD is akkoord gegaan met deze opzet, en daar zijn we erg blij mee.”

Instroomplan
In het instroomplan staan drie belangrijke actiepunten. “Ten eerste het breed informeren van decanen in Nederland over de carrièremogelijkheden binnen de optiek”, aldus Bas. “Daarnaast het op de kaart zetten van de opleiding optiek bij schoolverlaters en ouders. En tot slot het stimuleren van arbeidsplaatsen voor zij-instromers in optiekwinkels.” Bas benadrukt dat deze actiepunten niet eenmalig zijn. “Ons doel is om het tekort structureel aan te pakken en daarom is het belangrijk deze actiepunten voor langere tijd in te zetten. We willen hier zeker de komende tien jaar mee aan de slag!”

SIPO bestuur:
Julius Remarque (voorzitter)
Bas Wilbers (penningmeester)
Arie van Vliet
Bas de Nes
Ton Juffermans (secretaris)

SIPO Raad van Toezicht:
Rob Tokkie (voorzitter)
Henno Cysouw
Arnold Sterk

NUVO

De Nederlandse Unie Van Optiekbedrijven (NUVO) is de brancheorganisatie in de optiek en vertegenwoordigt een groot deel van alle optiekwinkels in Nederland. Daarmee is de NUVO dé werkgevers- en ondernemersorganisatie voor en door optiekbedrijven. De organisatie biedt individueel voordeel aan de leden, maar behartigt ook de collectieve belangen.

Meer van NUVO
Opslaan als PDF
Reacties op dit artikel

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.