Logo Contactlensinside
ContactlensInside - Editie 1/2021

Lockdown 20.21

Inside een praktijkcasus


Covid-19 is nu een jaar in Nederland en we zitten nog steeds tot over onze oren in de tweede lockdown. Tot over onze oren, maar dus ook met onze ogen. Voorlopig is het overgrote deel van Nederland nog niet van het thuiswerken af en blijven we met zijn allen nog lekker door Zoomen, Teamsen en digitaal borrelen op vrijdagmiddag (die laatste is een aanrader). Ik ben benieuwd wat u in de praktijk merkt van deze digitalisering. Ziet u net zoals ik veel meer mensen met klachten over droge ogen en hoofdpijn? Verkoopt u ook meer beeldschermbrillen en is de consument die voor deze bril komt bij u ook steeds jonger? Tijdens de eerste lockdown wilden bij mij veel maandlensdragers over naar daglenzen, want bij het thuiswerken droegen ze liever de bril. Maar toen kwam de mondkapjes plicht en ging iedereen weer terug naar zijn maandlenzen, want die beslagen bril is wel echt heel erg irritant.

Ik vraag iedere thuiswerker (die normaal gesproken op kantoor zit) bij mij in de praktijk naar hun werkgedrag en eigenlijk hoor ik altijd dezelfde dingen. Thuiswerkers werken langer door en nemen minder en korter pauze dan dat ze op kantoor zouden doen. Normaal gesproken halen ze koffie aan de andere kant van de kantoortuin en maken ze onderweg een praatje met een collega. Nu pakken ze koffie en gaan ze weer door. Wat normaal gesproken reistijd is, wordt nu ingezet als extra werktijd. Vergaderingen en overleggen die normaal gesproken face to face gebeuren, zijn nu allemaal online. Onze ogen draaien overuren en rennen iedere dag een marathon.

Met onze brillen, contactlenzen en andere hulpmiddelen zoals kunsttranen zijn een hoop klachten te verzachten. Maar wat doet deze thuiswerktijd permanent met onze ogen? De laatste paar maanden zie ik steeds meer volwassen myopen die na jaren stabiele refracties ineens een paar kwartjes myopiseren en allemaal zijn het thuiswerkers. Ik hou van volwassenen de aslengte niet bij, iets waar ik nu met terugwerkende kracht spijt van heb natuurlijk. Wetenschappelijke studies heb ik hier nog niet over kunnen vinden, maar ik hoop zo dat dit nog gaat komen.

Over de effecten van de lockdown op de myopie bij kinderen is wel een grote (Chinese) studie gepubliceerd door Wang et al1. Van 2015 tot en met 2020 werden op een aantal basisscholen in China in totaal ruim 123.000 (!) kinderen onderzocht. Het sferisch equivalent werd bepaald door middel van een autorefractor.

 

Prevalentie van myopie tussen 2015 en 2020 in Feicheng, China (Wang et al 2021)

Hoewel een autorefractor niet de meest betrouwbare manier van refractioneren is, geeft de gigantische omvang van de studie denk ik toch een behoorlijk beeld van de effecten van het sluiten van de scholen in China tussen januari en mei 2020. In de periode dat de scholen dicht waren, volgden leerlingen een aantal uur per dag online thuisonderwijs. Vooral onder 6-, 7- en 8-jarigen is een behoorlijke toename van het aantal myopen te zien, terwijl deze de voorafgaande jaren redelijk gelijk bleef. Helaas weten we dat hoe jonger je bent als je myopie krijg, hoe groter de kans dat je hoog myoop zal worden. Speciale aandacht ook voor de laatste grafiek. Hierin is te zien dat onder 13-jarigen de prevalentie niet lijkt toe te nemen door de lockdown, maar wel duidelijk wordt dat ruim 80% van de 13-jarigen daar al myoop is. Cijfers die mij nog steeds doen duizelen, hoe vaak ik ze ook zie. Hoe ziet die grafiek er over 7 jaar uit, als de nu 6-jarigen met een prevalentie van ruim 20%, 13 jaar oud zijn?

Gelukkig lijken we hier in Nederland nog niet zó ver, maar deze signalen laten mij wel weer inzien waarom het zo belangrijk is dat we als specialisten blijven hameren op voldoende buiten spelen en pauzes te nemen tijdens het nabij werk. Voor onze kinderen en voor hun toekomst, maar onze thuiswerkers hebben hier vast ook wat aan. Dus drink je koffie even in de tuin en maak toch die lunchwandeling. Je ogen zullen je dankbaar zijn.

Referentie
1 Wang, J.; Ying, L.; Musch, D.C.; Wei, N.; Qi, X.; Ding, G.; Li, X.; Li, J.; Song, L.; Zhang, Y.; Ning, Y.; Zeng, X.; Hua, N.; Li, S.; Qian, X.(2021) Progression of Myopia in School-Aged Children After COVID-19 Home Confinement. JAMA Ophthalmology doi:10.1001/jamaophthalmol.2020.6239

Karin Teuben

Karin Teuben voltooide in 2010 haar studie optometrie aan de Hogeschool Utrecht en is sindsdien werkzaam bij Lens Utrecht. Hier combineert ze haar passies voor (vormstabiele) contactlenzen en myopie controle. Ook neemt ze de stagebegeleiding voor haar rekening. Sinds maart 2015 versterkt ze, naast haar werk bij Lens, ook regelmatig de poli Oogheelkunde van het Sint Antonius Ziekenhuis. Ze werkte mee aan lezingen op ‘Hét congres vormstabiel’ in 2017 en het NCC 2018. Sinds september 2018 is ze voorzitter van de Commissie Contactlenzen van de OVN. Deze commissie houdt zich o.a. bezig met het opstellen van protocollen en informed consents voor het dragen van contactlenzen en het geven van scholingen. Naast haar passie voor ogen is ze een fanatiek hardloopster met een voorliefde voor ultramarathons. Het ultieme doel: Een 250km lange race op Antarctica, de koudste woestijn ter wereld. www.kr4deserts.com.

Meer van Karin Teuben
Opslaan als PDF
Reacties op dit artikel

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.