Logo Contactlensinside
ContactlensInside - Editie 1/2021

I 've got a veiling

Inside het onderwijs


Tijdens de praktijklessen gedurende de contactlensopleiding is het belangrijk dat studenten zoveel mogelijk op elkaar oefenen, om op die manier feeling te krijgen bij het aanpassen van contactlenzen op verschillende oogvormen. In het tweede leerjaar wordt het aanmeten van vormstabiele lenzen behandeld, waarbij de eerste les in het teken staat van kennismaking met dit lenstype. Studenten leren hun paslenskeuze te baseren op data die ze halen uit de gemaakte tpografiebeelden en komen voor het eerst oog in oog te staan met een fluorescentiebeeld. Vaak laten ze zich in het begin overdonderen door de schat aan informatie die zichtbaar is tijdens het beoordelen van een fluobeeld, maar na enkele lessen raken ze hierin al behoorlijk bedreven. Hét moment dus voor wat uitdaging; de aanpasregels worden op een verantwoorde manier even overboord gegooid om zo bewust wat minder mooie lenspassingen te kunnen beoordelen. En uiteraard moet er dan kritisch worden gekeken wat er aan zo’n ‘foute’ passing moet worden veranderd om er een acceptabele van te maken. Voor studenten is dit vaak een interessante en leerzame les.

Terwijl ik een sferische lenspassing controleer bij een groepje studenten, hoor ik in de gangen dat ik dringend word gezocht door een student. Het klinkt urgent; ik laat de sferische lenspassing even voor wat het is en tref de studente in de hal. Met een rood hoofd geeft zij aan een ‘enorme mega-staining’ te hebben veroorzaakt op een oog van een medestudent. Ze oogt behoorlijk geschrokken en terwijl we naar de unit lopen, probeer ik haar wat gerust te stellen. De medestudent zit nog achter de spleetlamp te wachten, geduldig en zichtbaar kalm, met de kin nog in de kinsteun. Na een korte blik door de oculairen, kijk ik de wat paniekerige studente glimlachend aan. “Ik kan me voorstellen dat je bent geschrokken, maar je hebt geen blijvende schade veroorzaakt, hoor”. Nadat ik een foto heb gemaakt van de tientallen luchtbelletjes centraal onder de lens, vertel ik de studenten dat ze zojuist ‘dimple veiling’ hebben waargenomen en leg ik hen uit wat het precies is. 

Dimple veiling ontstaat doordat luchtbelletjes vast komen te zitten onder een (vormstabiele) contactlens. Dit is vaak te zien op plekken waar een forse hoeveelheid traanvocht onder de lens zichtbaar is en kan een gevolg zijn van zowel een diepe als een vlakke lenspassing of een zeer matige beweging en/of centrering van de lens. Wanneer de lenzen van het oog worden gehaald, zijn er kleine ronde kuiltjes zichtbaar in het cornea-epitheel. Deze kuiltjes vullen zich met traanvocht en kunnen dus wat royaler opkleuren met fluoresceïne. Waar er bij staining echt sprake is van een beschadiging van de cornea, is er bij dimple veiling sprake van een zeer tijdelijke en lokale deformatie van het epitheel. In de meeste gevallen is dimple veiling binnen een half uur verdwenen. We kunnen het vergelijken met een te strakke boord van een sok die, na het uitdoen, nog enige tijd zichtbaar is in de huid, maar volstrekt onschuldig is. 

De ‘gedimpelde’ student bemerkt, nadat de lenzen verwijderd zijn, dat hij nu wel wat waziger ziet. Door de diepe lenspassing hebben de luchtbelletjes het centrale cornea-oppervlak onregelmatig gemaakt, wat tijdelijk ten koste gaat van de afbeeldingskwaliteit. Na een half uur wordt, voor de zekerheid, de visus gecheckt. Deze bevindt zich volgens verwachting alweer op een normaal niveau. 

Aan het einde van de dag bekijk ik, zoals altijd, de statuskaarten die de studenten ter controle bij mij inleveren. Op één van de kaarten staat met een net handschrift bij de lensbeoordeling de woorden ‘dimple feeling’ geschreven. Zou de studente hiermee het opgeluchte gevoel bedoelen dat je hebt als je in plaats van een cornea-beschadiging op wat onschuldige luchtbelletjes onder een lens stuit? Hoe dan ook; ik reken het goed!

Bianca Schut

Na het behalen van haar diploma aan de contactlensopleiding deed Bianca Schut ervaring op in verschillende contactlenspraktijken. In 2014 is zij als optometrist afgestudeerd aan de Hogeschool te Utrecht. Door haar sterke voorliefde voor het aanpassen van contactlenzen en het plezier dat zij ervaart bij het overbrengen van haar kennis en ervaring is zij jarenlang werkzaam geweest als adviseur bij een contactlensleverancier en bekleedt ze op dit moment de functie van docent optiek en contactlenzen bij het Deltion College te Zwolle. Daarnaast is zij sinds 2018 lid van de commissie contactlenzen van de OVN.

Meer van Bianca Schut
Opslaan als PDF
Reacties op dit artikel
Maroeska Wiggers-Kuijpers / 05 april 2021 - 10:56 uur

Prachtig, ik zie het zo voor me Bianca! Heerlijk om mensen verder te helpen in hun ontwikkeling!

Aubrey / 08 april 2021 - 14:32 uur

Dag Bianca, mooi om te zien hoe je toekomstige specialisten op leidt. Mooi artikeltje. Groet Aubrey Vlek

Bianca Schut / 10 april 2021 - 20:56 uur

Bedankt voor jullie fijne reacties, Maroeska en Aubrey! :-)

Annegreet Weyn Banningh / 27 juni 2021 - 15:33 uur

leuk mooi en herkenbaar geschreven Bianca.