Logo Contactlensinside
ContactlensInside - Editie 1/2021

Coatings voor contactlenzen op maat

Inside de industrie


Een van de redenen om met contactlenzen te stoppen is een gebrek aan comfort. In dit artikel wil ik graag de oppervlaktecoatings voor de op maat gemaakte contactlenzen behandelen. Deze coatings zijn op grote schaal beschikbaar sinds Tangible Science (VS) in januari 2017 ging samenwerken met Contamac(VK) - leverancier van contactlensmaterialen - om een baanbrekende, nieuwe "comfortcoating" te lanceren. Fabrikanten kunnen deze gebruiken op hun op maat gemaakte RGP - of siliconen hydrogel - contactlenzen als een aanvulling op hun normale productieproces. Het is vooral nuttig voor droge-ogen patiënten of patiënten met algemene lensbevochtigings problemen.

Natuurlijk hebben ook veel disposable (moulded) lenzen een coating om het comfort te vergroten, en deze zijn bewezen succesvol. Tevens zijn er ook andere coatings beschikbaar op de op maat gemaakte contactlenzen. Het project "SuperContact"1 kijkt naar nieuwere oppervlaktecoatings op contactlenzen, maar dit is nog niet productieklaar.

Waarom is een oppervlaktecoating nodig?

De ontwikkeling en productie van een contactlensmateriaal is een evenwichtsoefening tussen de kerneigenschappen van de lens, d.w.z. de zuurstofdoorlatendheid, het watergehalte, en de stabiliteit van de oppervlakte-eigenschappen van de lens, die zorgen voor bevochtigbaarheid, gladheid en comfort. Elke verbetering van één eigenschap kan één of alle andere eigenschappen nadelig beïnvloeden. Een fundamentele verandering in de verhouding van de eigenschappen van het basismateriaal en de oppervlakte-eigenschappen is alleen mogelijk door het oppervlak van de geslepen lens te veranderen, of door een coating of behandeling op het oppervlak toe te passen.

In tegenstelling tot een plasmabehandeling, die een zeer korte effectieve levensduur kan hebben, is Tangible Hydra-PEG™ een hoogwaterpolymeercoating die permanent aan het oppervlak van een contactlens wordt bevestigd door middel van chemische binding. Er ontstaat een duurzaam, vochtaantrekkend, oppervlak, dat het onderliggende lensmateriaal inkapselt waardoor de lens gemakkelijk in de oogomgeving kan worden geïntegreerd, zonder de traanfilm te verstoren. De coating kan worden aangebracht op alle contactlensmaterialen, waaronder hydrogels, siliconen hydrogels, RGP, hybride en andere materialen, maar wordt voornamelijk gebruikt bij RGP lenzen en hybride lenzen. De daarbij gecreëerde lensoppervlakte is ongelooflijk glad2, en is bestand tegen zowel eiwit- als lipideafzettingen2. Dit vermindert ook de wrijving die veroorzaakt wordt door de interactie van het ooglid en de contactlens tijdens het knipperen.  

De eerste tests aan het Pacific University College of Optometry (PUCO) toonden aan hoe gunstig een oppervlaktecoating kan zijn bij het verbeteren van de BUT3. Om dit te illustreren worden in onderstaande dia’s van het PUCO onderzoek, een gecoate en ongecoate siliconen hydrogel getest waarbij de BUT wordt weergegeven met de lens op het oog.

Een overzicht van de contactlensverkoop sinds de lancering in 2017 heeft aangetoond dat de coating inderdaad het vaakste wordt voorgeschreven bij patiënten die last hebben van droge ogen en/of klagen over een gebrek aan comfort bij het dragen van lenzen en/of patiënten die matige danwel ernstige afzettingen op de lenzen hebben. In de VS worden sclerale lenzen op grote schaal voorgeschreven voor droge ogen en dit is juist het gebied waar deze coating het vaakst wordt voorgeschreven als een extra.

Verscheidene fabrikanten hebben van het FDA toestemming gekregen voor het therapeutisch gebruik van sclerale lenzen voor de behandeling van droge ogen4, en zij zijn enthousiast over de mogelijkheid om de lenzen met een coating aan te bieden waardoor de BUT van het lensoppervlak verbetert.  

Verschillende studies zijn afgerond en gepubliceerd tijdens wetenschappelijke conferenties, waaronder een onderzoek naar 16 ervaren sclerale lensdragers aan de Universiteit van Houston5. Van de patiënten gaf 69% de voorkeur aan gecoate  lenzen in vergelijking met ongecoate lenzen. Van de proefpersonen bemerkte 25% geen verschil tussen de drie soorten lenzen en 6% gaf de voorkeur aan hun gebruikelijke lenzen. Geen enkele proefpersoon gaf de voorkeur aan de ongecoate studielenzen. Er was sowieso een aanzienlijke verbetering in het einde-dag comfort met de gecoate lenzen.

Anti-reflecterende en anti-kras coatings werden vele jaren geleden geïntroduceerd op brillenglazen en deze zijn inmiddels een standaard mogelijkheid geworden bij de verkoop van brillen. Comfortcoatings zitten ook standaard op veel disposable contactlenzen. Worden ze binnenkort ook een standaard bij de op maat gemaakte contactlenzen?

Met dank aan Roel Jonker voor de vertaling

Referentie
1 https://www.optikum.at/supercontact/
2 Scleral Lens Surface Coating Improves Vision and Comfort, Maria K. Walker OD MS FAAO, Rachel Redfern OD PhD FAAO, Universiteit van Houston, College of Optometry, The Ocular Surface Institute, Houston, TX USA, Poster presented at the 8eInternational Conference of the Tear Film and Ocular Surface Society (TFOS); September 2016; Montpellier, France
3 https://www.clspectrum.com/issues/2015/may-2015/contact-lens-case-reports
4 http://www.accessdata.fda.gov/cdrh_docs/pdf18/K180616.pdf https://www.accessdata.fda.gov/cdrh_docs/pdf18/K183167.pdf
5 Tangible Hydra-PEG Coating of GP Lenses Improves Wettability and Lubricity. Kelly Mabry et al, Poster presented at the 8thInternational Conference of the Tear Film and Ocular Surface Society (TFOS); September 2016; Montpellier, France.
Tangible Hydra-PEG is a trademark of Tangible Science LLC, USA 

Martyn Lewis

Martyn Lewis werkt al vanaf 2002 Contamac Limited in Saffron Walden (UK). Zijn functie op dit moment is Business Development and Project Manager. Hij is onder meer projectleider voor het Tangible Hydra-PEG project voor de coating van verschillende type contactlenzen.

Meer van Martyn Lewis
Opslaan als PDF
Reacties op dit artikel
Maroeska Wiggers-Kuijpers / 13 april 2021 - 11:24 uur

Beste Martin, duidelijke uitleg hoe deze coating werkt en wat de vele voordelen ervan zijn. Zelf heb ik onlangs nog een klant mogen begeleiden in het oplossen van ernstige droogteklachten bij het dragen van een scleralens. Een nieuwe lens met een Hydra-Peg coating heeft alle problemen opgelost.

Martyn Lewis / 13 april 2021 - 12:15 uur

Beste Maroeska, congratulations, that is excellent news. Not every patient needs a coating, but when a patient suffers from dry eye, you need a wide range of options in your armoury, and a hydrophilic surface coating on a corneal GP or a scleral lens is one thing that very often helps to improve comfort.