Logo Contactlensinside
ContactlensInside - Editie 3/2018

Tijden veranderen

Inside vormstabiele contactlenzen


Op geregelde tijden organiseert Contamac een vergadering met vooraanstaande opinieleiders op het hoofdkantoor in Saffron Walden (Engeland). Tijdens deze vergaderingen bespreken de belangrijkste contactlensspecialisten uit de gehele wereld hun ideeën over waar wereldwijd behoefte aan is, voor wat betreft de speciale (recept)lenzen. Hierbij hoort men wat er gaande is in andere landen en wij bij Contamac leren van deze specialisten waar er nu, of in de toekomst, behoefte aan is of zal zijn.

Tijdens de laatste bijeenkomst waren contactlensspecialisten uit Amerika, Rusland, Spanje, Engeland en Nederland uitgenodigd om hun ideeën tijdens een intensieve, tweedaagse, bijeenkomst te bespreken over sclerale lenzen, myopiecontrole, zachte receptlenzen en tal van andere, lensgerelateerde, onderwerpen.

Het aantal aanpassingen met gasdoorlaatbare vormstabiele lenzen daalt in de meeste landen, omdat de markt zich ontwikkelt in de richting van “moulded” zachte lenzen. Daglenzen zijn in de meeste landen beschikbaar in sferische, torische, en multifocale uitvoering en vereisen weinig ervaring om aan te passen. In sommige landen wordt de aanpassing van vormstabiele lenzen beschouwd als uitzonderlijk specialistisch en is dit zelfs uit de opleidingen verdwenen. Dit zou een verklaring kunnen zijn voor de stijgende populariteit van sclerale lenzen, waarbij een relatief onervaren aanpasser een redelijk resultaat kan bereiken bij een irregulaire cornea, zonder de vaardigheden te hebben die nodig zijn voor een corneale lensaanpassing.

De uitzondering op deze regel is Nederland, waar nog veel vormstabiele lenzen als eerste keuze worden aangepast. Het aanmeten van vormstabiele lenzen wordt nog steeds onderwezen en de meeste praktijken zijn in het bezit van een topograaf (waarschijnlijk zo’n 90% dekking).
In Amerika en Engeland is men al blij wanneer dit de 10% haalt! Het niet aanwezig zijn van een topograaf maakt Ortho-K onmogelijk, hetgeen verklaart waarom myopiemanagement danwel controle in de rest van de wereld achterblijft in vergelijking met Nederland.

Cliënten voorzien van op maat gemaakte lensontwerpen is goed voor de cliënt en beschermt de contactlensspecialist tevens tegen de dreiging van internetverkopers. Dit zou niet mogelijk zijn zonder de beschikbaarheid van goede lensontwerpen waarmee men kan werken. In Nederland heeft men geprofiteerd van zeer concurrerende en bekwame contactlenslaboratoria. Contactlensspecialisten hebben de vaardigheden in hun opleiding geleerd en onderhouden deze middels een actief na- en bijscholingsprogramma, die onder andere via hun beroepsverenigingen worden aangeboden. Sinds enige tijd is de, via computerprogramma’s aangepaste, vormstabiele lens de norm geworden dankzij de koppeling van topografen en computerprogramma’s van de contactlensproducenten.

Elders wordt de zachte lenzenmarkt gedomineerd door de internationale "moulded” lenzen fabrikanten. Al hun producten zijn ook via internet beschikbaar en worden goedkoop en onder private labels aangeboden aan de ketens. Ook hierbij zien we differentiatie in Nederland; de beschikbaarheid van gepersonaliseerde silicone contactlenzen met maandelijkse vervanging geeft de specialist de mogelijkheid te concurreren met de one-size-fits-all lenzen van de internationale fabrikanten. Op een gelijke manier aangemeten als de vormstabiele lenzen, door middel van de topografie/computergelinkte software, kunnen de lensdesigns aangepast worden aan de cliënt, in plaats dat de cliënt zich moet aanpassen aan de lens.
De andere markten zullen naar dit model moeten kijken, als ze in staat willen zijn om met het internet te concurreren. Investeren in zowel educatie als apparatuur zal tijd kosten, maar zal de specialist in staat stellen zijn klantenbestand te beschermen en zijn klanten voor zich te behouden, wanneer de behoeften aan gezichtscorrectiemiddelen in de loop van de tijd zullen veranderen.

Vertaling met dank aan Roel Jonker

Martin Conway

Martin Conway heeft zijn opleiding gedaan bij City College London. Van 2009 tot en met 2010 was hij verbonden aan de Ciba Practice Academy. Vanaf 2011 ...

Meer over Martin Conway
Opslaan als PDF
Reacties op dit artikel

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.