Logo Contactlensinside
ContactlensInside - Editie 3/2018

Reizen - Zon, zee, strand en Pseudomonas

Inside information


Ik "leen" voor deze éne keer de titel van een van de columnisten van ContactlensInside, Dieuwke van Ooik. Niet uit gemak of vanwege tijdgebrek, vanwege de vakantie en het waanzinnig mooie zomerweer, maar puur omdat de titel van haar column in vier woorden het centrale thema van deze ContactlensInside samenvat. Bijna alle columnisten refereren, direct of indirect, naar de vakantieperiode en/of vrijetijdsbesteding in combinatie met verschillende facetten van ons vak.

Infectie op vakantie

Dieuwke richt zich heel primair op de Pseudomonas aeruginosa bacterie. Dit is namelijk, met afstand, de meest voorkomende vorm van microbiële keratitis bij contactlensdragers. Helaas moet zij vaststellen dat zij en haar collega’s in hun praktijk regelmatig (sclera-)lenzen aan moeten passen na een pseudomonas infectie, om het zicht weer op de rails te krijgen. Het irregulaire astigmatisme is gelukkig vaak redelijk te corrigeren en geeft een acceptabele visus in hoog contrast, maar optimaal wordt het nooit en de cliënt zal zijn leven lang afhankelijk zijn van die (sclera-)lens.

De infectie wordt bij deze groep relatief vaak opgelopen tijdens vakantie en een proportie van deze cliënten is nog relatief jong. Wellicht komt dat omdat niet iedereen op vakantie goed met zijn lenzen omgaat. Zwemmen met lenzen, daarna lang doorhalen en lenzen dus lang dragen, vervolgens wellicht in een bepaalde toestand er niet aan denken dat de lenzen schoongemaakt moeten worden, en dan weer lekker bakken (en slapen) in de zon met de ogen dicht. Dieuwke richt zich in deze column vooral op wat wij kunnen doen, aan voorlichting en instructie.

Ultramarathon lopen

Iedereen zijn ding en even goede vrienden, maar de vrijetijdsbesteding van Karin Teuben, inmiddels een bekend gezicht op diverse podia en nu ook columnist van ContactlensInside, is best extreem: ultramarathon lopen. Voor de exacte definitie daarvan verwijs ik u naar de column van Karin, maar ze beschrijft een interessant en ik denk vrij onbekend fenomeen. Naast hallucineren, blaren, kapotte knieën en ontplofte hamstrings, is er nog iets dat relatief vaak voorkomt bij een ultramarathon: visusverlies, ook wel ultramarathon-associated visual impairment (UAVI) genoemd. Vooral bij 100-mijlers, non-stop races over 161 km. "Wazig door de nacht", een goede eerste column van Karin Teuben in dit vakblad. Wellicht heeft u ook iemand met deze hobby in uw praktijk?

Trekking

Wellicht houdt u meer van de bergen en een mooie trekking? Dan is een goede hoogtekaart natuurlijk onontbeerlijk. Voor het aanpassen van contactlenzen geldt ook: een goede hoogtekaart is onontbeerlijk om ons door het soms ondoordringbare topografische landschap van het oculaire oppervlak te leiden. Reinier Stortelder haalt in zijn column daarom een klassieker uit de kast: "Corneal topography and soft contact lens fit" van Graeme Young et al uit 2010. De conclusie van zijn verhaal is dat centrale keratometriewaarden niet goed genoeg zijn om accuraat zachte lenzen aan te passen. In deze en volgende rubrieken in ContactlensInside wil hij ingaan op de technische formules en de onderzoeken die gedaan zijn naar sagittas van ogen en zachte lenzen, als voorbereiding op het gebruik van sagittas in de contactlenspraktijk.

Overseas

Nu we toch vakantie aan het houden zijn, hoe is het "overseas"? Martin Conway kijkt in zijn bijdrage naar een aantal hoogtepunten van een key opinion leaders bijeenkomst, gehouden in Engeland, met bijdrages van contactlensspecialisten (letterlijk: specialisten) van over de hele wereld. Hij kijkt onder andere naar hoe Nederland het doet in vergelijking tot andere landen en stelt vast dat het aandeel "maatwerk" in Nederland niet slecht gerepresenteerd is.

To read or not to read?

De column van Cris Mertz begint, om ook in het thema vakantie te blijven, zo: "Of je nu backpackend door de jungle van Zuidoost-Azië trekt, luiert op het strand van de Costa del Sol of kampeert op een natuurcamping in het oosten van Drenthe. Een vakantie is er maar voor één ding, gewoon even te kunnen doen waar je zin in hebt. Even geen werk, even geen sociale verplichtingen, en voor mensen uit ons vak even geen contactlenzen." Hij stelt dat veel mensen van lezen houden, maar waar de meesten van ons zich in de LINDA of de JAN verdiepen, houdt Cris er een andere hobby op na: scleralenzen. "Zo heb ik deze zomer bijvoorbeeld met veel plezier Contemporary Scleral Lenses: Theory and Application gelezen.", schrijft hij. Dit is een nieuw boek over scleralenzen (bijbel mag wel gesteld worden) van Melissa Barnett en Lynette Johns. Tja, ieder zijn ding dus zoals gezegd. Cris ontwikkelt samen met de ANVC wel een module over scleralenzen, die hopelijk later dit jaar online komt. Met een dergelijke toewijding moet dat goedkomen.

Kennis vergroten

Kennis vergroten komt ook aan bod in de column van Nienke Soeters. Niet zo'n mooie boodschap helaas. Lees het verhaal in haar stuk van een patiënt met keratoconus. Voordat de diagnose werd gesteld, is hij bij diverse opticiens langs geweest. Klachten van hoofdpijn, wisselende sterktes, last van glare 's avonds met autorijden. Hij is uiteindelijk zelf gaan googelen en moest zowel de optometrist als de oogarts vertellen dat er een behandeling voor keratoconus bestaat: crosslinking (CXL). Schrijnend, schrijft Nienke. Want ondanks dat CXL al 11 jaar in ons land wordt uitgevoerd voor mensen met progressieve keratoconus, is de kennis over deze behandeling nog niet overal doorgedrongen.

Het is ons vak, en onze verantwoordelijkheid, naar onze cliënten toe om op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen. Daar hoort CXL bij. ANVC levert zijn bijdrage met online en live nascholing, het OVN-congres zit er weer aan te komen (10+11 februari 2019, ook daarvan akte in deze uitgave) en: u leest gelukkig ContactlensInside. Er is weer genoeg te leren.

Eef van der Worp

Eef van der Worp doet contactlens gerelateerd onderzoek aan de Universiteit van Maastricht en Pacific University in de Verenigde Staten. Hij is een internationaal veelgevraagd spreker en ...

Meer over Eef van der Worp
Opslaan als PDF
Reacties op dit artikel

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.