Logo Contactlensinside
ContactlensInside - Editie 1/2021

Vergeet de vormstabiele lens niet!

Inside vormstabiele contactlenzen


Wat hebben we toch een heerlijk vak! Ik blijf mezelf herhalen merk ik, maar ik meen het dan ook. Nu ik weer een half jaar in verschillende ziekenhuizen aan het werk ben, wordt dat gevoel sterker en sterker. Het mooie is dat je soms met eenvoudige oplossingen mensen blij kan maken. 

Natuurlijk is het leuk om bij complexe oogproblemen het zicht drastisch te verbeteren. Je voelt je in zo’n geval onderdeel van een team dat een gigantische impact heeft op het leven van zo’n patiënt. Als contactlensspecialist zijn wij vaak degene die de puntjes op de i kunnen zetten voor een patiënt en net die paar, of in sommige gevallen zelfs meerdere, tienden visusverbetering realiseren. De laatste stap in een traject dat soms al maanden of jaren daarvoor gestart is. Ik ben dan toevallig degene op de juiste plek die deze mooie resultaten kan bieden, nadat de oogarts en andere collega’s op de poli hun goede werk hebben geleverd. Als contactlensspecialist ben jij vaak diegene die de mensen dankbaar zullen zijn en het is niet te ontkennen; dat voelt goed. Dat zal voor iedereen gelden. Het is ook een beetje misplaatste trots. Begrijp me niet verkeerd, als contactlensspecialist doe je goed werk, help je mensen en je trots op zijn, ben ik zelf ook. Maar ik kan mijn werk alleen maar goed uitvoeren indien ik de juiste tools tot mijn beschikking heb. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen het vak kan leren. Je moet er alleen wel de tijd en energie insteken. En dan bedoel ik veel tijd en energie, het komt niet vanzelf. 

Het tot je beschikking hebben van de juiste tools heb je ook zelf in de hand. In deze tijd kan je zo goed als ieder type lens dat wereldwijd op de markt is, rechtstreeks of via een distributeur bestellen. Als je denkt dat een bepaald type lens het beste is voor een bepaald persoon, meet deze aan. Als je het lenstype nog niet in het assortiment hebt, achterhaal waar je de lens kan krijgen en neem contact op met de leverancier. Natuurlijk zal niet iedereen met elk type contactlens gaan werken, bijvoorbeeld lenzen specifiek ontwikkeld voor irreguliare cornea’s. Alleen als je genoeg patiënten ervoor in je praktijk hebt moet je daarmee aan de slag gaan. Maar lenzen die worden aangemeten voor cosmetische redenen, denk aan de zachte of vormstabiele contactlenzen, zou iedere specialist toch moeten kunnen aanbieden. 

Ik kom met regelmaat in de praktijk tegen dat dit niet het geval is. Minstens één keer in de week krijg ik wel bezoek van iemand die niet helemaal tevreden is met zijn of haar contactlenzen. Last van droge ogen, zeker nu met al dat beeldschermwerk thuis en het dragen van mondkapjes. Of suboptimaal zicht bij 40-plussers. Bijna al deze mensen komen binnen met zachte contactlenzen. Als je dan vraagt naar de contactlenshistorie krijg je het welbekende antwoord dat ze al “een heleboel” contactlenzen hebben geprobeerd. Als je dan doorvraagt blijkt dat “een heleboel” betekent dat ze een aantal soorten zachte contactlenzen hebben geprobeerd. Mijn vraag is dan altijd gelijk of er weleens een harde contactlens is geprobeerd. Ik noem het een harde contactlens want een vormstabiele contactlens is nog steeds niet algemeen bekend. Dat uitleggen doe ik op een later moment. Het antwoord hierop mag ook duidelijk zijn; Nee. Op dat moment denk ik bij mezelf: kans gemist. Je kan een vormstabiele contactlens ouderwets vinden, maar dan zit je er toch echt naast. Het blijft een contactlenstype dat veel problemen kan oplossen. Natuurlijk niet alles, 100% slagingspercentages bestaan niet in ons vak en een vormstabiele contactlens heeft ook nadelen, zoals ieder lenstype. Maar proberen en het aanbieden van een vormstabiele contactlens moet ten minste overwogen en besproken worden.

Het heeft me in het afgelopen half jaar naast een aantal ontevreden een hoop blije contactlensdragers opgeleverd. Alleen al de overstap van verschillende zachte maandlenzen naar simpele sferisch vormstabiele contactlenzen kan een uitkomst zijn voor droge ogen klachten bij mensen die tegenwoordig veel thuis achter een beeldscherm werken of continu een mondkapje moeten dragen. Een verminderd gevoel van droge ogen aan het einde van de dag en een stabieler zicht, zeker bij de dragers met astigmatisme. Lukt het niet met een simpele sferische variant, dan zijn er genoeg opties voor de wat meer uitdagende corneavormen en sterktes. Denk aan de binnentorische, buitentorische, bitorische, multifocale en torisch multifocale mogelijkheden die er zijn met de hedendaagse vormstabiele lenzen. Vraag je leverancier ernaar en probeer ze eens uit! Je zal verbaasd zijn over de resultaten die je soms behaalt. Vormstabiele contactlenzen zijn de tools die je kan gebruiken om het slagingspercentage te verhogen en mensen blij te maken. Durf die stap te nemen, tijd en energie erin te steken, dit zal zich uiteindelijk terugbetalen in de toekomst.

Cristian Mertz

Cristian Mertz is in 2009 als optometrist afgestudeerd aan de Hogeschool Utrecht. Hij werkte voor LENS in verschillende contactlenspraktijken en ziekenhuizen waar hij zich richtte op het aanpassen van specialty contactlenzen. In 2012 begon hij als consultant voor Microlens waar hij zich de jaren daarna heeft beziggehouden met het creëren van nieuwe markten voor hun specialty contactlenzen in verschillende landen in Europa en Noord-Afrika. Uiteindelijk werd hij na de overname van Microlens door Ophtecs verantwoordelijk voor de business development en professionele service van de Europese tak van Ophtecs. In 2020 heeft hij de overstap gemaakt naar Oculenti voor wie hij werkzaam is in hun verschillende ziekenhuispraktijken.

Meer van Cristian Mertz
Opslaan als PDF
Reacties op dit artikel
Karel de Vries / 02 april 2021 - 12:40 uur

Al 51 jaar draag ik OS een harde (bifocale) contactlens (Hecht) zonder problemen. OD amblyopie. Mijn radii zijn nog steeds helzelfde als bij de start in 1969!
Ik begon vaak met een harde contactlens voor optimaal zicht. Tevens de veiligste contactlens. Als de klant nog nooit een contactlens heeft ervaren is het wennen vaak geen groot probleem.

Cristian / 04 mei 2021 - 09:42 uur

Hoi Karel,

Helemaal mee eens. Zeker bij eerste aanmetingen ervaar je minder problemen. Goede uitleg over wat ze kunnen verwachten maakt een groot verschil. Als hier voldoende tijd voor wordt genomen wordt de kans op succes groter en heb je een klant voor jaren erbij in je praktijk.