Logo Contactlensinside
ContactlensInside - Editie 1/2021

HVID, de corneadiameter als aanpasregel voor zachte lenzen?

Inside zachte lenzen


Eind januari heeft het Global Specialty Lens Symposion (GSLS) plaatsgevonden. Normaal gesproken in Vegas, nu vanwege COVID online. Hoewel de bijzondere sfeer van Vegas wat gemist werd, was het dan wel weer een unieke kans om vanuit Nederland mee te kijken naar de laatste internationale stand van zaken. De GSLS is ook een plek waar veel posters gepresenteerd worden en gelukkig waren er ook nu voldoende digitale posters te vinden.

De poster die het meest mijn aandacht trok was: 'Optimizing Soft Lens Fitting: Importance of Horizontal Visible Iris Diameter (HVID) Versus Corneal Curvature When Choosing a Best Fit Soft Contact Lens'. Ja een gigantisch lange titel, maar deze dekt ook wel de lading. 

Tot nog toe heb ik regelmatig geschreven dat de centrale kromming van de cornea een slechte voorspeller is van de uiteindelijke lenspassing. Dit besef is bij veel zachte lensfabrikanten ook aanwezig en daarom zijn ze uiteraard op zoek naar andere aanpasregels, bij voorkeur een makkelijke vuistregel. En hierbij kwamen sommigen uit op de corneadiameter, ofwel horizontale visuele iris diameter (HVID). De aanname welke er was: hoe groter de HVID hoe groter de sagitta van het oog (oogSAG) van het oog. En daaruit voortvloeiend zijn enkele zachte lenzen en hybride lenzen op de markt gebracht waarbij de lensSAG bepaald werd door de diameter van de HVID. Hoe groter de HVID hoe groter de lensSAG.

Joselyn Dlouhy en Jason Jedlicka hebben bovenstaande aanname maar eens onderzocht. En wat blijkt? Er is geen enkele correlatie tussen de oogSAG en de HVID. Ofwel, als de HVID groter is, is de oogSAG helemaal niet óók groter!

Voor het complete beeld hebben ze ook nog eens gekeken naar de centrale kromming. Deze blijkt zelfs een betere correlatie te hebben. Nog steeds een zwakke correlatie, dus als aanpasregel niet bruikbaar. Maar het nieuwe alternatief, de HVID geeft totaal geen zekerheid tijdens het aanpassen van zachte lenzen

Dat vuistregeltje gaat dus ook niet op. Het aanpassen van zachte lenzen blijft lastig. In ieder geval kunnen we (voorlopig) niet leunen op makkelijke vuistregeltjes.

 

Reinier Stortelder

Reinier Stortelder heeft zijn optometrie opleiding gevolgd aan de Hogeschool van Utrecht. En ervaring opgedaan bij verschillende optiek- en contactlenspraktijken en een laserkliniek. Hij is nu professional affairs manager bij Eaglet Eye. Hierdoor komt hij veel in aanraking met de meest recente ontwikkelingen op het gebied van soft- en scleralenzen en oogvorm door congressen en klinieken in Verenigde Staten en Europa te bezoeken. Hij heeft meegewerkt aan onderzoeken en is auteur van case reports en wetenschappelijke posters.

Meer van Reinier Stortelder
Opslaan als PDF
Reacties op dit artikel
Jeanine Lammens / 27 juni 2021 - 13:08 uur

Wat is de overeenkomst tussen een Badmuts en één Keppeltje ?
Ze hebben dezelfde BCR .
Maar de passing geeft toch wel een groot verschil. Size matters 😃