Logo Contactlensinside
ContactlensInside - Editie 3/2018

To read, or not to read?

Inside vormstabiele contactlenzen


Of je nu backpackend door de jungle van Zuidoost-Azië trekt, luiert op het strand van de Costa del Sol of kampeert op een natuurcamping in het oosten van Drenthe. Een vakantie is er maar voor één ding; gewoon even te kunnen doen waar je zin in hebt. Even geen werk, even geen sociale verplichtingen en voor mensen uit ons vak even geen contactlenzen...

Een van de meeste geliefde bezigheden tijdens een vakantie is voor veel mensen het lezen van een boek. Het geeft het ultieme gevoel van rust, welke in onze huidige maatschappij soms ver te zoeken is.

Werken, borrels met werk, borrels met vrienden, feestjes ter ere van de 1e verjaardag van baby Boris of de 65e van tante Marie, vergaderingen voor verenigingen en commissies. Om in shape te blijven minstens twee keer in de week sporten, klussen in eigen huis & tuin of als het even mee zit ook in die van vrienden. Avondjes uit en weekendjes weg met diezelfde vrienden. De agenda is propvol en daarnaast moeten er ook nog uren tijd besteed worden voor de televisie of op social media. Zo gaat het week in week uit door tot dat magische moment wanneer je op de laatste werkdag voor je vakantie de spreekwoordelijke deur van winkel, ziekenhuis of kantoor achter je dicht trekt. Iedereen kent dat gevoel, nu even niet...

Op vakantie is de agenda plotseling leeg. Geen werk, vergaderingen, ook het sporten kan een keertje worden overgeslagen, het is tenslotte vakantie. Ineens heb je tijd over, televisie is minder interessant en er is eindelijk tijd om dat boek te lezen wat al maanden in de kast ligt te wachten. Zelf, net terug van vakantie, ben ik er echter achter gekomen dat dit niet op gaat wanneer je een kleine dreumes van 1 jaar hebt rondlopen. Het leven voor hen is een wonderbaarlijke ontdekkingsreis waarbij elk steentje, blaadje of stukje viezigheid wat ze te pakken kunnen krijgen onderzocht, en als het even kan, geproefd moet worden. Daar continu achteraan lopen is op een zekere manier ook rustgevend, alleen niet het soort rust waar ik eerder over sprak.

Ik dwaal af... We hadden het over het lezen van een boek. Fantasy, SciFi, thrillers of historische romans, ik las het allemaal en veel. Dat is tegenwoordig wel anders. Net als bijna iedereen heb ook ik een overvolle agenda en daarnaast probeer ik ook nog op de hoogte te blijven van alles wat met contactlenzen te maken heeft. Niet alleen omdat het ‘part of the job’ is, maar ook omdat ik het interessant en leuk vind.

Zo heb ik deze zomer bijvoorbeeld met veel plezier Contemporary Scleral Lenses: Theory and Application gelezen. Dit zeer bijzondere en interessante boek is samengesteld door twee prominente scleralens-onderzoekers en –aanpassers, Melissa Barnett en Lynette Johns. Met behulp van mondiale experts op het gebied van scleralenzen is een uniek naslagwerk gecreëerd dat het aanpassen van scleralenzen en alles daaromheen van A tot Z beschrijft. Hoofdstuk 1 gaat over de geschiedenis van de scleralens en staat boordevol bijzondere historische feiten. Wist u bijvoorbeeld dat de eerste kunstogen 2000 voor Christus in Egypte gemaakt werden? En dat de eerste sclerale passet is gemaakt in 1912 door Zeiss, in 1916 gevolgd door de eerste passet specifiek voor keratoconus. En wist u ook dat in 1938 bij toeval werd ontdekt dat de oplichting van fluoresceïne veel beter te zien was door het toevoegen van een blauwfilter aan de spleetlamp? Als u de geschiedenis van de contactlens interessant vindt, adviseer ik u Contact lenses: the Story van Timothy Bowden te lezen. Hier staat echt alles in over de historie van contactlenzen. Contemporary Scleral Lenses: Theory and Application is een echte aanrader voor aanpassers van scleralenzen. Of je nu een beginner bent of een ervaren aanpasser, het boek bevat waardevolle informatie voor je.

Het enige nadeel is misschien het prijskaartje. Als u dit er niet voor over heeft, maar toch meer wilt lezen over scleralenzen en het aanpassen hiervan is A Guide to Scleral Lens Fitting (2 edition) van Eef van der Worp een prima alternatief. Het is gratis te downloaden via de Pacific University website en is jarenlang hét naslagwerk voor scleralens aanpassers wereldwijd geweest. Wanneer u deze editie van ContactlensInside leest, is er sinds enkele weken ook een nieuw naslagwerk over scleralenzen beschikbaar. Clinical Guide for Scleral Lens Success van Melissa Barnett en Daddi Fadel staat ook weer boordevol tips over het aanpassen van scleralenzen en het managen van scleralensdragers.

Deze juweeltjes niet meegerekend, worden er de laatste jaren maar weinig boeken over contactlenzen geschreven. Is er geen animo meer om ze te schrijven of te lezen? Is het gewoon niet meer van deze tijd? De manier van informatievoorziening is natuurlijk volledig veranderd sinds het internet tijdperk. Was je vroeger afhankelijk van boeken en tijdschriften voor informatie, via Google heb je tegenwoordig binnen enkele seconden antwoord op al je vragen. Het is daarnaast mogelijk je te abonneren op tal van nieuwsbrieven en magazines over contactlenzen. Contactlens Nieuws Nederland en de I-site Newsletter van Eef van der Worp zullen voor de meesten van u waarschijnlijk bekend zijn. Maar ook de verschillende nieuwsbrieven die aangeboden worden via Contact Lens Spectrum zijn een aanrader. Dit soort informatiebronnen zullen ervoor zorgen dat u altijd op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen op het gebied van contactlenzen en alles wat daarmee te maken heeft.

Hot-topics tegenwoordig in deze nieuwsbrieven en tijdschriften zijn zachte lenzen, scleralenzen en myopie management. Omdat er in deze modaliteiten veel ontwikkeling zit, wordt er ook veel onderzoek naar gedaan. De reden hiervan is dat zachte lenzen erg populair zijn bij consumenten en daardoor aantrekkelijk voor de grote multinationals om te promoten, ondersteund door onderzoek. Scleralenzen zijn relatief kort geleden aan een revival begonnen en ook myopie management heeft pas sinds relatief korte tijd wereldwijde aandacht, en zal in de toekomst een nog veel belangrijker onderdeel gaan uitmaken van de contactlensbranche. De corneale vormstabiele contactlens wordt hierdoor een beetje overschaduwd. Er zijn zeker nog wel ontwikkelingen in deze modaliteit en er wordt ook onderzoek naar gedaan, maar minder snel en veel in vergelijking met de andere eerdergenoemde type contactlenzen. Op Pubmed zijn zeker nog voldoende artikelen te vinden met als onderwerp vormstabiele contactlenzen. Al zijn van de meeste onderzoeken niet de volledige artikelen beschikbaar, uit de abstracts is ook veel informatie te halen.

Dus, to read or not to read? Die beslissing is aan u. We gaan richting een tijd waarin wordt verwacht dat het handelen van de contactlensspecialist in de praktijk in toenemende mate ondersteund zal worden door evidence-based practice. Het lezen van artikelen te vinden via nieuwsbrieven, magazines en Pubmed wordt dan nodig. Zie dit echter niet als een verplichting, maar als een meerwaarde van het contactlensvak. We moeten blij zijn dat we in een vakgebied werken dat continu in beweging en ontwikkeling is. Dit houdt het vak interessant en uitdagend, wat wilt u nog meer.

Cristian Mertz

Cristian Mertz voltooide zijn optometrie opleiding aan de Hogeschool Utrecht in 2009. Hij deed ervaring op als contactlensspecialist bij de verschillende praktijken van LENS. Hij is ...

Meer over Cristian Mertz
Opslaan als PDF
Reacties op dit artikel

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.