Logo Contactlensinside
ContactlensInside - Editie 3/2018

Praatje van de voorzitter

Inside de bestuurskamer


Er zijn alweer drie kwartalen verstreken in het jaar 2018, maar het is nu al een bewogen jaar voor de contactlensbranche. Veel aspecten zorgen ervoor dat onze branche volop onder de aandacht komt en helaas niet altijd positief. Zo was er eerst het NOG-standpunt dat alarm sloeg omtrent Ortho-K bij kinderen, daarna ging het acanthamoebe keratitis (AK) alarm, een ééncellige vormveranderlijke parasiet die zich, via ons “schone” leidingwater, bij de contactlensgebruiker op het oog manifesteert. Op elk congres en in elke nieuwsbrief is volop aandacht aan besteed aan AK met als het belangrijkste uitgangspunt: hygiëne is belangrijk zowel voor de klant, als de contactlenspraktijk. Geef daarom duidelijke uitleg aan de consument om zo de risico’s te beperken. De ANVC heeft een handig hygiëneprotocol ontwikkeld, welke op onze website te downloaden is.

Contactlens prijsvechters
Via internet contactlenzen aankopen wordt steeds aantrekkelijker gemaakt door de lage prijzen. Het gevaar dat hierin schuilt is dat we de contactlensdrager te weinig op controle zien. Bij veel praktijken zien we dat de oogzorg een belangrijk onderdeel is en dat er losse (betaalde) controles aangeboden worden. Met andere woorden: sta open voor de verandering in de handel en onderneem aktie om deze controles duidelijk in je winkel/website zichtbaar te maken. Wanneer er klachten zijn komt de klant meestal bij u. U heeft dan gelijk een kans om dat in orde te maken. Zorg voor de juiste apparatuur en geef advies op maat (volgend jaar geeft de ANVC ook meer aandacht aan maatwerk contactlenzen). Weer de internet klant niet, maar enthousiasmeer hem om op controle te komen.
Contactlensspecialist is nog steeds een mooi beroep. Een lidmaatschap van de ANVC heeft veel voordelen en door het bezoeken van congressen, podiumavonden, het lezen van nieuwsbrieven en het volgen van e-learning, blijf je ontwikkeld in je vakgebied. Het nieuwe studie seizoen is aangebroken en nieuwe cursisten hebben zich al weer aangemeld. De ANVC wil de recent afgestudeerde contactlensspecialisten feliciteren met hun diploma en hopen dat ze zich ook snel aansluiten bij de ANVC. Binnenkort is er weer een algemene ledenvergadering met een hele interessante lezing, georganiseerd door het Podium Cornea & Contactlenzen. Het bestuur nodigt jullie uit om op deze avond kennis te maken met alles wat de ANVC voor je kan betekenen.

Met collegiale groet,

Bas Molenaar
Voorzitter ANVC

Bas Molenaar

Bas Molenaar is mede-eigenaar van Oogzorg Bastiaan Optiek in Waddinxveen, waarmee hij is verkozen tot ondernemer van het jaar 2018. Hij is contactlensspecialist vanaf 1980. Vanaf ...

Meer over Bas Molenaar
Opslaan als PDF
Reacties op dit artikel

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.